Bild på thailändare som ger kommentar på parlamentets omröstning. På bilden till höger syns parlamentsledamöter som håller i en prideflagga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här röstar 400 av 415 ledamöter för godkännande samkönade äktenskap. Foto: Reuters

Thailand närmare legalisering av samkönade äktenskap

Publicerad

Thailand är ett steg närmare legalisering av samkönade äktenskap efter att landets parlament godkände ett lagförslag på onsdagen – som har hängt i luften de senaste tio åren.

400 av 415 närvarande ledamöter antog lagförslaget under onsdagens omröstning. Endast tio röstade mot, och fem avstod.

Förslaget, som har stöd från samtliga av landets stora partier, har legat på förhandlingsbordet under mer än ett decennium. Men det blev en prioriterad fråga för Srettha Thavisin när han tillträdde som premiärminister förra året.

Nu kvarstår ett godkännande från senaten och kungen innan lagen kan träda i kraft.

Blir tredje landet i Asien

Skulle den gå igenom blir Thailand först i Sydostasien att legalisera samkönade äktenskap – och det tredje i Asien efter Nepal och Taiwan.

Ett äktenskap skulle få en ny definition, då lagen kallar det för en förening mellan ”två individer” i stället för mellan man och kvinna. Den ger gifta par fullständiga rättigheter under landets civil- och handelslagstiftning, inklusive delar som rör adoption och arv.

Aktivister vill se ytterligare ansträngning

Under onsdagen debatterade hbtq-förespråkare i parlamentets utskott att ”pappa” och ”mamma” skulle ändras till könsneutrala ”föräldern” i hänvisningar till familjen som enhet – för att undvika svårigheter i frågor som adoption.

– Rätten till äktenskap har beviljats men inte full rätt till familjeetablering, säger Nada Chaiyajit, hbtq-förespråkare och juristlektor vid Mae Fah Luang University.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.