Storbritanniens premiärminister Theresa May i brittiska parlamentet. Foto: REUTERS TV/TT

Misstroendeomröstning mot May efter historiskt nederlag

Uppdaterad
Publicerad

I kväll ställs Storbritanniens premiärminister Theresa May inför en misstroendeomröstning i parlamentet. Även om det inte är troligt att May faller räcker det med att ett fåtal egna parlamentsledamöter går emot henne för ett nederlag.

– Om regeringen faller blir det nyval, säger SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Under tisdagskvällen röstades Mays förslag till utträdesavtal med EU ned med rekordsiffror. Omedelbart efter krävde oppositionsledaren Jeremy Corbyn en misstroendeomröstning.

Inte sedan 1924 har en brittisk regering förlorat en omröstning så stort i parlamentet som i gårdagens brexitomröstning. Röstsiffrorna landade på 432 mot och 202 för.

Brexit

Att Theresa May skulle förlora misstroendeomröstningen anses dock inte särskilt troligt.

– Regeringen och stödpartiet DUP har den majoritet som krävs för att vinna. Men marginalen är liten. Det räcker att ett mindre antal ledamöter går emot sin egen regering för att May ska falla. Men det är svårt att se vinsten för enskilda politiker att rösta ner sin egen regering, säger Christoffer Wendick.

Kraftig politisk markering

Att Labourledaren Jeremy Corbyn ändå väcker frågan ses snarare som att han tar tillfället i akt att göra en markering.

– Labour får till en debatt med premiärministern där man kan kritisera regeringens misslyckande med landets viktigaste fråga just nu. Även om det inte sker mer än så är det en kraftig politisk markering, som de tror att de kan tjäna på i väljarnas ögon. Man tar kontrollen över den politiska agendan i landet, säger Christoffer Wendick.

Om May behåller makten måste hon senast på måndag berätta för parlamentet hur regeringen ska gå vidare med utträdet ur EU. En av hennes talespersoner säger till Reuters att hon fortsatt räknar med att Storbritannien lämnar unionen den 29 mars.

Vill hålla pressen uppe

Det spekuleras också om andra utvägar, som ett snabbt omförhandlat utträde. Även en andra folkomröstning om brexit är på tapeten – 71 av Labours parlamentsledamöter har undertecknat ett brev till Jeremy Corbyn där de uppmanar honom att ställa sig bakom det kravet.

– Det här kan också utgöra början på en serie misstroendeomröstningar. Även om Labour förlorar nu kan de göra det igen för att hålla pressen uppe. Så har det använts tidigare, till exempel under Margaret Thatchers tid, säger säger SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet