Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidigare stridspiloten Mikael Grev om Ukrainas strategi i luftstrider: ”Man gör nålstick” Foto: SVT/TT

Tidigare stridspilot: ”Ingen kommer att få luftherravälde”

Uppdaterad
Publicerad

Efter leveranserna av stridsvagnar står stridsflygplan högst upp på Zelenskyjs önskelista när det kommer till militärt stöd. Men oavsett hur många plan som skickas över gränsen finns det lite som talar för ett ukrainskt luftherravälde, enligt den tidigare stridspiloten Mikael Grev.

Stridsflyg var en av flera tunga punkter på dagordningen när Ukrainas Volodymyr Zelenskyj på onsdagen besökte Warszawa. I mars beslutade Polen som första Natoland att bistå Ukraina med fyra jaktplan av typen Mig-29. Inom kort levereras ytterligare tio, var onsdagens besked från presidenten Andrzej Duda.

Zelenskyj tackade för stödet, men uttryckte också förhoppningar om att Polen tillsammans med andra länder skulle bilda en koalition för att bidra med ännu fler plan.

Kriget i Ukraina

Tyskland har tidigare tagit initiativ för ett liknande upplägg, då gällande stridsvagnar av typen Leopard.

”Har misslyckats helt”

Tillskottet av polska jaktplan innebär ett lyft för det ukrainska flygvapnet, men för att mäta sig med Rysslands siffror krävs långt mer än så.

– Ryssland har mellan 1 000 och 1 500 stridsflygplan. Sedan är förmodligen ganska många av dem i dåligt skick. Ukraina hade å sin sida 100 till 120 plan när kriget började och är kanske nere på 60 eller 70 nu, säger Mikael Grev, före detta stridspilot och vd på bolaget Avioniq.

Vid krigsutbrottet trodde många att det numerära överläget skulle innebära ett ryskt luftherravälde, men så har det inte blivit.

– Det är många som undrar hur de kan ha lyckats så dåligt. De misslyckats fullständigt med att driva ett luftkrig.

Luftvärnet effektivt

Förklaringen ligger till stor del i det ukrainska luftvärnet. Risken att skjutas ned är för stor för att ryska plan ska våga sig in allt för långt på ukrainskt territorium, förklarar Grev och tillägger att samma sak går att säga om den motsatta sidan.

– Som det verkar nu så finns det nog ingen som kommer att få luftherravälde. Båda sidor har mycket luftvärn.

Luftvärnet innebär dock inte att stridsflygplanen är helt verkningslösa. Ukraina har under krigets gång satsat på att genomföra så kallade ”nålstick” – ofta förenade med stora risker för piloterna.

Hör Mikael Grev berätta om den ukrainska taktiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet