Sedan 1989 har flera länder infört registrerat partnerskap, men efter att Nederländerna var först med att ta steget för giftermål har ytterligare 24 länder följt deras exempel för en mer jämlik lagstiftning.
2001 – Nederländerna
Nederländerna var det första landet i världen att lagstifta om att samkönade par skulle få gifta sig, skilja sig och adoptera.
2003 – Belgien
I Belgiens parlament röstades förslaget för samkönade äktenskap fram 2003 och verkställdes i lagstiftningen tre år senare.
2005 – Kanada och Spanien
Första landet som satte lagstifningen i verk utanför Europa var Kanada. Beslutet fattades med siffrorna 47 mot 21 i den kanadensiska senaten. Det konservativa partiet försökte upphäva lagen ett år senare men misslyckades.
Samma år godkände även Spaniens parlament att samkönade par ska få gifta sig och adoptera, då de även lyckades få igenom några av världens mest liberala lagar om jämställdhet mellan kvinnor och män.
2006 – Sydafrika
Ett domstolsbeslut i Sydafrika slog 2005 fast att det var diskriminerande och konstitutionellt att begränsa homosexuellas rätt att gifta sig, vilket ledde till att landet legaliserade samkönade äktenskap 2006.
2009 – Norge och Sverige
Trots ett splittrat parlament i frågan blev samkönade äktenskap lagligt i Norge som knappt ett år senare även beslutade om att lesbiska har rätt till konstgjord befruktning.
I Sverige blev äktenskapet könsneutralt den 1 maj 2009. Senare i oktober samma år godkände Svenska kyrkan att vigseln får äga rum i kyrkan.
2010 – Portugal, Island och Argentina
Efter ett riksdagsval blev samkönade äktenskap lagligt i Portugal. 2016 fick homosexuella par även rätten att adoptera barn.
I Islands parlament fattades beslutet enhälligt och landets egen premiärminister Jóhanna Sigurðardóttir var en av de första att utnyttja lagen då hon gifte sig med sin partner Jónína Leósdóttir.
Med knapp marginal blev legaliserade Argentina könsneutrala äktenskap samma år, och landet blev det första i Sydamerika att införa lagen.
2012 – Danmark
Danmark var det första landet i världen som 1989 tillät samkönade par att ingå så kallat registrerat partnerskap, men införde inte äktenskapslagstiftningen som gäller homosexuella par förrän 2012.
2013 – Frankrike, Nya Zeeland, Brasilien och Uruguay
När dåvarande presidenten François Hollande gick till val lovade han att genomföra en lagändring för att samkönade par skulle få ingå äktenskap och adoptera. Massiva demonstrationer hölls runt om i Frankrike när regeringens lagförslag blev känt, men det påverkade inte lagstiftningen.
Nya Zeeland, som var första landet i Asien-Stillahavsregionen att tillåta homosexuella att gifta sig, blev det trettonde landet i ordningen.
När det i Brasilien blev lagligt att gifta sig med en partner av samma kön hade registrerat partnerskap varit lagligt i två år. 2013 utökades alltså rättigheterna och homosexuella par fick samma rättigheter som heterosexuella gifta par.
Uruguay var 2009 första landet i Latinamerika att tillåta samkönade par att adoptera och 2013 legaliserade de även rätten att ingå äktenskap.
2014 – Storbritannien (exkl. Nordirland) och Finland
Under sin tid som premiärminister lyckades David Cameron få igenom samkönade äktenskap och lagförslaget röstades fram med stor majoritet i det brittiska underhuset 2013, med röstsiffrorna 400 mot 175.
Nordirland omfattas dock inte av lagen.
Sist av de nordiska länderna att legalisera samkönade äktenskap var Finland. Lagen sattes dock inte i verket förrän 2017 och de första vigslarna ägde rum den 1 mars i år.
2015 – USA, Irland och Luxemburg
När Högsta domstolen i Washington beslutade att alla USA:s delstater skulle legalisera samkönade äktenskap gick det till historien och dåvarande president Barack Obama twittrade:
”I dag är ett stort framsteg på vår väg mot jämlikhet. Homosexuella par har nu rätt att gifta sig, precis som alla andra.”
Samma år gjorde även Irland och Luxemburg det möjligt för samkönade par att ingå äktenskap.
Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel blev den första sittande regeringschefen i EU att ingå samkönade äktenskap.
2016 – Colombia och Grönland
Grönland följde Irlands exempel och inrättade även de en lag som tillåter samkönade par att gifta sig.
Colombia blev det fjärde landet i Latinamerika att införa samkönde äktenskap.
2017 – Tyskland, Malta och Australien
Efter att Tysklands förbundsordförande Angela Merkel fått det på tal, gjordes en omröstning den 30 juni som ledde till att lagförslaget om samkönade äktenskap vann majoritet. Merkel själv röstade dock nej.
Som första lagändring sedan det socialdemokratiska partiet, Partit Laburista, vann sin andra regeringsperiod införde den romersk-katolska ön Malta samkönade äktenskap. Samtidigt infördes ändringar till redan existerande lagar som innebär att alla referenser till ”man och hustru” kommer att tas bort och i stället ersättas med ordet ”makar”.
Australiens parlament röstade ja till att tillåta samkönade äktenskap över hela landet den 7 december. Omröstningen kom efter att en klar majoritet röstat för förslaget i en folkomröstning som avslutades i november.
På agendan – Taiwan, Chile och Österike
Nästa land på tur kan bli Taiwan, där ett utskott i parlamentet i Taipei redan röstat ja. Högsta domstolen utfärdade i år ett ultimatum till parlamentet: lagstifta äktenskap mellan samkönade inom två år, annars kommer det bli lagligt oavsett.
Chiles president Michelle Bachelet skrev i augusti 2017 på ett förslag som ska göra det lagligt för personer av samma kön att gifta sig. Parlamentet har ännu inte röstat om förslaget.
Österrikes författningsdomstol har slagit fast att samkönade par ska få rätt att gifta sig. Gaypar i Österrike ska kunna gifta sig senast från och med 2019, enligt beslutet. I utslaget slogs fast att nuvarande lagar, som förbjuder samkönade äktenskap, är diskriminerande.