Före 2004
Libyens ledare Muammar Kadaffi befinner sig i onåd och utsätts för sanktioner från omvärlden. Hans regim anklagas för att ha organiserat sprängningen av två linjeflygplan, ett mellan London och New York (1988) och ett mellan Kongo Brazzaville och Paris (1989) som skördat sammanlagt 440 människors liv.
2004
Sanktionerna mot Libyen hävs. Frankrike återupprättar genast sina relationer med Libyen vilket leder till inkomstbringande exportkontrakt. Frankrike säljer Airbusflygplan och missiler till Libyen. En av dem som besöker Libyen vid denna tid är den färgstarke, dåvarande inrikesministern Nicolas Sarkozy. Då handlar förhandlingarna om migrationsfrågor. Sarkozys närmaste medarbetare behåller sina kontakter med den Libyska regimen efter detta möte.
2007
Nicolas Sarkozy väljs till president, Några månader efter hans tillträde mottas Kadaffi med pompa och ståt av Sarkozy i Paris, trots protester från människorättsaktivister.
2011
Den libyska regimen faller. En av Kadaffis underrättelsechefer, Abdallah Senoussi uppger i ett förhör med den nya regimen att han övervakat överföringen av fem miljoner euro (motsvarande cirka 50 miljoner kronor) till Sarkozys valkampanj.
2013
Franska åklagare inleder en förundersökning om olaglig kampanjfinansiering.
2016
Den franska mediesajten Mediapart publicerar en video där den utpekade mellanhanden för den påstådda transaktionen 2007, affärsmannen Ziad Takieddine, berättar att han personligen fört tre väskor med sammanlagt fem miljoner Euro i sedlar från Libyens huvudstad Tripoli till Paris. Takieddine har varit mellanhand i samband Frankrikes vapenaffärer med Libyen.
2015-2018
Utredningar för bland annat korruption- och penningtvätt inleds mot affärsmannen Ziad Takieddine, liksom mot Alexandre Djouhri, en annan mellanhand mellan den franske presidentens krets och den libyska regimen. Presidentens kampanjledare Claude Guéant, sedermera presidentens närmaste medarbetare i Elyséepalatset, utreds för liknande brott.
20 Mars 2018
Libyenutredningen tar en ny vändning. Den förre presidenten tas in för förhör om sin roll i samband med de misstänkta kampanjpengarna och korruptionsaffärerna som uppges ha uppstått i samband med detta.
Sarkozy har hela tiden hävdat att den påstådda Libyska finansieringen av hans valkampanj är en lögn.
21 mars 2018
Åtal väcks mot ex-presidenten. Sarkozy har suttit i förhör under två dagar hos antikorruptionspolisen i Nanterre utanför Paris.
29 mars 2018
Det står klart att inget hindrar en rättegång och Sarkozy kommer att åtalas för korruption. Till det kommer också anklagelser om att han missbrukat sitt inflytande för att komma över läckta detaljer från en förunersökning om påstådda oegentligheter under hans valkampanj 2007.