Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan många thailändare ställer sig inför helgens val är om landet kommer kunna få en demokrati helt utan inblandning från militären. I videon får du svaret varför. Foto: TT/AFP

Tidslinje: Thailands brokiga väg mot demokrati

Publicerad

Att det militärstyrda parlamentet i Thailand inte godkände valsegraren som premiärminister kommer inte som en chock, sett till landets historia. SVT har sammanfattat Thailands svajande styre genom de senaste decennierna.

Avstängningen av valsegraren Pita Limjaroenrat från parlamentet är långt ifrån första gången den thailändska militären har inflytade på det politiska styret. Sedan revolutionen 1932 har Thailand haft olika militärstyren i över 60 års tid, mycket på grund av de 19 olika kuppförsök som landet genomlevt.

Stora förhoppningar

Inför årets val var förhoppningarna på ett nytt och mer demokratiskt styre höga.

2020 skedde stora protester, och militärens popularitet har minskat bland befolkningen. I det nuvarande politiska systemet, som varit på plats sedan militärkuppen 2014, har landet haft en civil regering men med stort militärt inflytande – vilket var det som gav möjligheten till att stoppa Pita Limjaroenrat i parlamentet.

Styret i Thailand och militärens roll har gått fram och tillbaka de senaste decennierna. Se turerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.