Tillåtet slå de små i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 30 år sedan det blev förbjudet att slå barn i Sverige. För varje år ökar antalet anmälningar av barnmisshandel. I Storbritanninen är det fortfarande lagligt för föräldrar att ta till våld mot sina barn.

För tjugo år sedan infördes förbud mot fysisk bestraffning i brittiska skolor. Men enligt en enkät från förra året önskar var femte lärare att spöstraffet återinfördes.

Innanför hemmens väggar är våld som uppfostringsmetod fortfarande tillåtet trots förbudet i skolorna.

Storbritannien är en av få länder i Europa där barnaga inte är förbjudet. Thomas Hammarberg, Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, är mycket kritisk till den brittiska lagstiftningen men säger att möjligheterna att medverka till en förändring är små.

-Vi har inga sanktionsmöjligheter. Vi får hoppas att den opinionsbildning och den sakliga upplysning, som vi försöker bidra till, ska ge en effekt så att man inför det förbud som vi bland annat har här i Sverige mot att barn misshandlas.

Sedan förbudet mot barnaga infördes i Sverige 1979 har antalet polisanmälningar av barnmisshandel ökat. Från knappt hundra anmälningar i början av 1980-talet till fler än 1500 under förra året.

Emma Gårdsäter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.