• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ann Hageus med Gösta, Julius och Karin på en bild tagen 2004. Foto: PRIVAT

Tillbaka – för första gången efter tsunamin

Uppdaterad
Publicerad

Ann Hageus överlevde tsunamin – men förlorade sin nioåriga son Gösta. Nu åker hon och hennes två barn tillbaka till Khao Lak för första gången på tio år.

Egentligen skulle Ann Hageus och hennes familj – maken Bertil, fyraåriga Karin, nioårige Gösta och elvaårige Julius – ha åkt hem från Khao Lak redan på julafton, den där semestern för tio år sedan. Men hemresan blev ombokad till den 26:e december.

Väskorna stod packade när vågen kom.  

Tio år efter flodvågskatastrofen

– Jag och barnen var på stranden när vi såg någonting märkligt, brunt, långt ute vid horisonten. Folk började plocka upp sina solstolar och jag ropade till pojkarna att hämta kameran och börja filma. Det såg inte alls otäckt ut men människor började prata om en våg, säger Ann Hageus.

”Jag tänkte att jag skulle dö”

Under tiden låg maken Bertil sjuk på rummet. Han tittade ut och fick se hur de stora militärbåtarna reste sig – och sedan sjönk. Då förstod han att någonting var fel.

– Han kom springande och sa bara att vi skulle springa, så vi sprang. Karin ramlade och han plockade upp henne och bar henne under armen. Sedan hamnade vi i vågen allihopa och jag drogs ner under en bil. Jag minns att jag låg där och tänkte att jag skulle dö, säger Ann Hageus.

Tvingades åka hem utan Gösta

Plötsligt kom Ann upp ur vågen – hon hade överlevt. Vid ett par palmer såg hon hur Bertil, Karin och Julius klamrade sig fast. Men Gösta var borta. Familjen letade, utan resultat, och tvingades återvända hem utan honom. Ett par månader senare kom beskedet att Gösta hade identifierats.

– Jag tänker på honom varje dag och längtar rent fysiskt efter honom, att få pussa och krama honom. Jag vet att han är 19 år och skulle ha gått ut gymnasiet i dag. Samtidigt ser jag honom som den lilla nioåringen var där och då, den bilden finns med hela tiden, säger hon.

Åker tillbaka till Khao Lak

Inför tioårsdagen av tsunamikatastrofen återvänder nu Ann, Karin och Julius till Khao Lak. Det är första gången de är tillbaka sedan de förlorade Gösta.

– Det känns lite som att vi är tvungna att återvända, det är lite som att återvända till brottsplatsen. Man gör det för att knyta ihop någon slags säck, även om det inte går. Sedan känns det viktigt för att mina barn, som inte har velat åka tillbaka, nu vill det, säger Ann.

Ann är nervös inför att återse Khao Lak.

– Det är en stor bävan. Jag vet inte vad som kommer att hända med mig när jag är där. Ibland när jag tänker på att vi ska dit får jag skälvan. Det kanske blir hur jobbigt som helst att återvända, det känns väldigt stort. Men mina barn känner att det ska bli jättekul och jag ska verkligen försöka ha den inställningen jag med, säger hon.

Fakta

Gomorron Sverige sänder extra i SVT1 och på SVT Play kl 7.55 – 12.20 från Khao Lak i Thailand

Ett urval av innehållet:

8.00 – 9.00 Lotta Bouvin-Sundberg är på plats på stranden i Khao Lak och möter föräldrar som förlorat barn och barn som mist syskon Seismologen Reynir Bödvarsson i Stockholm om katastrofen och hur vi skulle klara den i dag.

9.00 – 10.00 Niclas blev svårt skadad under tsunamin och har också återvänt för tioårsdagen. I Stockholm finns Anders som räddade honom. Johan von Schreeb talar om katastofarbetet och vad vi har lärt oss och Sara Hedrenius om sorg och krisarbete.

10.00 – 11.00 Susanne flyttade till Thailand efter att hon mist sina döttrar i tsunamin. På årsdagen möter du henne och hennes vän skådespelaren Kjell Bergqvist. Ärkebiskopen Antje Jackelén medverkar från Stockholm.

11.00 -12.00 Minneshögtid på stranden i Khao Lak.

12.00 – ca 12.30 Tyst minut från stranden i Khao Lak. Samtal från studion i Stockholm med bland andra statsminister Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter flodvågskatastrofen

Mer i ämnet