President Trumps uttalande om att möta Nordkorea med ”eld och raseri” var ett improviserat uttalande. Det uppger källor till The New York Times.
Det hårda ordvalet slätas nu över av USA:s utrikesminister Rex Tillerson som säger att amerikaner inte ska behöva känna oro.
”Ett ordval som Kim Jong-Un kan förstå”
Enligt USA:s utrikesminister Rex Tillerson innebär det skarpa tonläget inte att man närmar sig en militär konflikt. Och då han mötte pressen i samband med ett besök vid militärbasen på ön Guam sade han:
– Presidenten sänder ett tydligt meddelande till Nordkorea och använder ett språk som Kim Jong-Un ska förstå. För han verkar inte lyssna till ett diplomatiskt ordval. Amerikaner ska kunna sova gott.
LÄS MER: Nordkorea hotar slå till mot amerikansk ö
Samtidigt går USA:s försvarsminister Jim Mattis ut med att varna Nordkorea och ber dem sluta upp med att isolera sig själva.
– Demokratiska Folkrepubliken Korea måste sluta isolera sig och lägga ner sitt strävande efter kärnvapen, sa Mattis i ett uttalande.
Den amerikanska försvarsministern bad också Nordkorea ”upphöra med åtgärder som kan leda till ett slut för landets regim och förstörelse för dess folk”.
Internationella reaktioner
Ordkriget har väckt internationella reaktioner och enligt nyhetsbyrån AFP har en talesman för den franska regeringen hyllat Trumps beslutsamhet.
Kina har manat till lugn och understryker att situationen på Koreahalvön är ”komplicerad och känslig”, skriver TT.
Själv skriver Donald Trump på Twitter att USA:s kärnvapenarsenal är ”starkare och kraftigare än någonsin”. Men att USA ”förhoppningsvis aldrig behöver använda sig av den”.
”Oansvarig retorik”
Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, beskriver utvecklingen som en negativ spiral. Och han tycker att det var oansvarigt av Donald Trump att använda en så hård retorik.
– Dynamiken mellan Kim Jong-Un och Donald Trump, det kan bli gnistan som får elden att ta sig, säger han till TT.
– Att nordkoreanerna uttalar sig på det här sättet är vi vana vid. Men att svaret skulle ha varit av den här typen av retorik är onödigt.
LÄS MER: ”Omöjligt för någon att backa nu”
Det var i natt som Nordkorea meddelade att man överväger en attack mot amerikanska basen på ön Guam i Stilla havet. Guam ligger cirka 6.500 km från Hawaii och 3.500 km från Nordkorea. Ön har en befolkning på 163.000 personer.
Nordkorea meddelade den potentiella attacken mot amerikanska baser på Guam bara timmar efter att Trump uttalat att hot från diktaturen kommer att mötas med ”eld och raseri”.
Fakta: Nordkorea
• Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Han hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.
• Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.
• Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.
• Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.
Källor: TT, Landguiden, BBC