Hennes pappa är fast i Tjernobyl: De får bara äta en gång om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Valentinas pappa är en av dem som varit instängda i i Tjernobyl sedan ryska styrkor tog kontroll över kärnkraftverket den 24 februari.

– De sover bara några timmar per dygn och får ett mål mat om dagen, säger hon.

I vanliga fall är det 2 000 anställda vid Tjernobyl. Men de drygt 200 som nu är vid anläggningen har inte bytts av sedan första dagen av kriget. Vita huset har tidigare sagt att de anställda hålls som gisslan.

– Det här olagliga och farliga gisslantagandet som skulle kunna påverka rutinarbete som krävs för att underhålla och skydda kärnavfallsanläggningarna är uppenbarligen otroligt alarmerande och oroande, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki enligt BBC.

Valentinas pappa är en av dem som är inne i Tjernobyl. Hon är mycket oroad över situationen.

Tidigare har Valentina fått sporadiska rapporter från sin pappa inifrån kärnkraftverket. Men sedan nyheten att Tjernobyl blivit bortkopplat från elnätet har hon inte kunnat få tag på honom.

– De svälter och folk sover på skrivborden. Min pappa och de andra är helt mentalt utmattade.

IAEA till Ryssland: Tillåt skiftbyte snarast

Internationella atomenergiorganet, IAEA, har meddelat att ingen kritisk inverkan på säkerheten har noterats med anledning av strömavbrottet under gårdagen.

Men sedan tidigare har IAEA uttryckt oro för situationen vid atomkraftverket.

”Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsätts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför,” skrev IAEA-chefen Rafael Mariano Grossi på Twitter förra veckan.

Han kräver att de ryska styrkorna snarast tillåter skiftbyten för personalen. Trots att det inte längre finns några reaktorer i drift i Tjernobyl är fortfarande över 2 000 personer anställda för att hålla den gamla och förstörda anläggningen under uppsikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.