En mobiltelefon som visar en telegram-kanal samt en maskerad man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andrij, som driver Telegram-kanalen TLK-News, om hur det är att hålla en halv miljon uppdaterade om vart luftanfall kan slå ned i Charkiv, Ukraina. Foto: Johannes Tolf/SVT

TLK News varnar invånarna i Charkiv på Telegram om var och när ryska luftanfall kommer

Publicerad

Den ukrainska Telegram-kanalen TLK News uppdaterar inom loppet av bara några minuter vilken riktning flyganfallen är på väg i Charkiv i Ukraina. Andrij, som driver kanalen, jobbar dag och natt för att hjälpa invånarna i Charkiv.

– Det är speciellt tungt när jag vet att det är mitt fel om jag missar att lägga upp något, säger han.

Andrij driver Telegram-kanalen TLK News i stort sett ensam dygnet runt och uppdaterar löpande sina en halv miljon följare om möjliga flyganfall på Charkiv i Ukraina.

– Jag kan aldrig lägga ifrån mig telefonen. Jag duschar med telefonen, äter med telefonen och ger intervjuer med telefonen, säger han.

Kriget i Ukraina

Andrij vill vara anonym av rädsla för sin säkerhet. Och hur han får reda på vart robotarna eller flygbomberna kommer slå ned vill han inte avslöja.

– Mest pricksäker är jag på natten, för då ser man och det finns särskilda metoder som gör det lättare att ha koll. På dagen är det andra metoder som används för att fixera anfallen, med hjälp av andra program, säger han.

SVT:s ukrainakorrespondent Elin Jönsson har träffat Andrij i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet