Till vänster: Kvinna i polisuniform. Till höger: Medelåldersman, Tom Hagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som har hänt i fallet med norska affärsmannen som varit misstänkt för att ha mördat sin fru Anne-Elisabeth Hagen. Foto: NRK/TT

Tom Hagen frias från misstankar om hustruns försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

Den norske miljardären Tom Hagen frias från alla misstankar efter sin hustrus uppmärksammade försvinnande.
Hans advokat anser att Hagen blivit utsatt för en smutskastningskampanj:
– Det finns inte ett dugg bevis, säger Svein Holden.

Åklagare i Norge meddelande under fredagen att man lägger ner det uppmärksammade ärendet mot affärsmannen Tom Hagen.

– Det finns inga belägg för att Tom Hagen ska vara inblandad i sin frus försvinnande, säger åklagare Vibeke Schøyen enligt NRK.

Tom Hagens fru, Anne-Elisabeth Hagen, försvann utanför parets hem i Oslo för sex år sedan. Fallet utreddes inledningsvis som en kidnappning men misstankarna riktades sedan Tom Hagen.

I samband med hustruns försvinnande hittades ett utpressningsbrev i parets hem. Polisen fattade senare misstanke om att brevet var planterat.

Tom Hagen blev misstänkt för mord, alternativt medhjälp till mord. Han greps på väg till sitt arbete under en stor polisinsats 2020.

Innan det hade polisen i drygt ett års tid övervakat den norske miljardären med hjälp av hemliga mikrofoner och kameror.

Advokaten kritisk till utredningen

– Hagen uttrycker naturligtvis lättnad över att målet mot honom nu är avslutat, säger Tom Hagens advokat, Svein Holden, under en presskonferens.

Enligt Holden har Tom Hagen varit utsatt för en ”smutskastningskampanj”.

– Det stod klart för oss att polisen läckte information och underlättade en smutskastningskampanj mot Hagen i media. Det är grova brott mot polisens tystnadsplikt, säger Holden.

Åklagaren Vibeke Schøyen säger att polisen har förståelse för att anklagelserna inneburit en stor belastning för Tom Hagen.

– Läckorna har varit förödande för utredningen och inte minst en belastning för Tom Hagen och hans familj, säger hon.

Polisen kommer fortsatt att utreda Anne-Elisabeth Hagens försvinnande. Tre personer är fortsatt åtalade i ärendet, enligt åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.