En studioinställning med en person som sitter framför en grön bakgrund. I förgrunden syns en bildskärm som visar två olika kameravinklar av intervjun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diplomaten Kurt Volker om Trumps utrikespolitik. Foto: SVt.

Toppdiplomat: ”Trump säger många saker han inte menar”

Publicerad

Donald Trumps tuffa utspel om Grönland bör ses som en del av en förhandlingstaktik. Det säger den amerikanska toppdiplomaten Kurt Volker till Agenda.
– Han vill alltid ta en extrem position för att markera vad han tycker är viktigt och sedan skapa en förhandling.

I Danmark och Europa har president Trumps ambitioner att köpa Grönland lett till såväl ilska som oro, inte minst efter att han hotat Danmark med olika tullar om de inte går med på hans krav på att få köpa den arktiska ön som är en självstyrande del av Danmark.

Tar alltid en extrem position

– Donald Trump säger många saker som han inte menar eller som han går vidare från. Han vill alltid ta en extrem position för att markera vad han tycker är viktigt och sedan skapa en förhandling, säger Kurt Volker.

Trump och Grönland

Volker som bland annat varit USA:s Natoambassadör har personlig erfarenhet av att arbeta med Donald Trump då han mellan 2017 och 2019 var USA:s särskilda sändebud i Ukraina. I dag arbetar han som rådgivare åt ett flertal tankesmedjor med fokus på utrikespolitiska frågor.

Volker menar att president Trumps aggressiva retorik när det gäller Grönland är ett sätt att rikta omvärldens blickar mot ett allt mer geopolitiskt viktigt område.

Vill inleda en diskussion

– Trump försöker att inleda en diskussion om problem som väldigt länge har varit ignorerade, säger Volker och förklarar att det bland annat handlar om den kinesiska närvaron i det arktiska området liksom bristen på resursutvinnning i området.

Donald Trump har vid flera tillfällen uttryckt att han ser Grönland som en strategisk nyckelposition när det gäller att kunna överblicka och slå tillbaka tänkbara militära hot mot den amerikanska kontinenten från Ryssland och Kina.

Egna förslag från Danmark

Klimatförändringen och de smältande arktiska isarna kan också förenkla utvinningen av de värdefulla mineraler som finns på Grönland liksom leda till nya viktiga handelsleder i området. Något som också gör Grönland mer attraktivt för världens stormakter.

Enligt Volker borde Danmark och EU vara mer proaktiva, sluta oroa sig i väntan på Trumps utspel och istället komma med egna förslag på hur man ska kunna säkra både åtkomsten av strategiska råvaror och den militära säkerheten på Grönland.

Men Donald Trumps krav på total kontroll över Grönland har lett till uppmärksamhet långt utanför Danmark och EU:s gränser. Och frågan är vad USA:s expansiva geopolitiska ambitioner sänder för signaler till Kina och Ryssland?

– Jag tror att det sänder ett budskap om styrka, vilket jag menar att USA behöver skicka, säger Kurt Volker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Grönland

Mer i ämnet