Från vänster: Bill McDermott, vd för dataföretaget SAP, Donald Trump, vd för Siemens Joe Kaeser och USA:s säkerhetsminister Kirstjen Nielsen. Foto: TT

Trump och världshandeln på agendan i Davos

Uppdaterad
Publicerad

Det globala toppmötet i Davos går mot sitt slut. Det är en dag kvar och den kommer att domineras av USA och dess president Donald Trump som under torsdagen anlände till Davos. Men mötet har även fokuserat på världens ökande inkomstklyftor.

Toppmötets tredje dag kom att domineras av USA:s president Donald Trump trots att han inte ska tala förrän under fredagen.

– Det har varit en febrig stämning under dagen, berättar SVT:s utsända Erika Bjerström som är på plats i Davos. Många av delegaterna trängdes för att få en glimt av Donald Trump när han anlände som en rockstjärna.

Donald Trump själv såg ut att vara mycket nöjd med att vara på plats. Och på frågan om han hade något budskap till Davosmötet svarade han ”fred och välstånd”.

Överläggningar med Theresa May

Under eftermiddagen hade han flera bilaterala överläggningar bland annat med Storbritanniens premiärminister Theresa May. Relationerna mellan de båda länderna har varit lite ansträngda den senaste tiden. Men efter mötet sa Trump att förhållandet dem emellan var ”fantastiskt”.

-Vi är på samma våglängd i alla avseenden, tycker jag. Alla kanske inte tror det, men jag kan försäkra att jag har den största respekt för premiärministern och det hon gör, sa Donald Trump.

Ökade klyftor ett tema på toppmötet

I Davos träffar Donald Trump, utöver andra politiska ledare, även den globala finanselit som han tidigare kritiserat för att flyttat jobb utomlands och gjort människor arbetslösa. På toppmötet i Davos har det framkommit en viss självkritik och oro bland denna finanselit över globaliseringens baksidor med bland annat växande inkomstklyftor och hur folks ska få en lön som de kan leva på.

– Jag tycker att det finns en mer progressiv agenda än vad jag hade förväntat mig. Många seminarier har handlat om att rikedomen i världen inte fördelas rättvist, men frågan hur man ska lösa det är något man inte är överens om, säger Erika Bjerström från Davos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.