Torka i Storbritannien: Bevattningsförbud för första gången på 27 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera månader av torrt och varmt väder har torka officiellt utlysts i flera delar av Storbritannien i dag. Samtidigt inför Yorkshire bevattningsförbud – för första gången på 27 år.

Storbritannien har upplevt sin torraste juli sedan 1935, uppger Reuters. Endast 35 procent av den genomsnittliga nederbörden har fallit och flera värmerekord har slagits i landet.

Och värmen fortsätter. Myndigheter har gått ut och varnat för extrem värme de kommande dagarna i  delar av England och Wales, där temperaturer förväntas nå upp till 37 grader celsius.

Officiell torka

På fredagen tog regeringen beslut om att torka officiellt ska utropas i delar av landet. Det rör sig om åtta områden, bland annat Devon och Cornwall, Kent, London och East Midlands, rapporterar BBC News.

– Vi är bättre förberedda än någonsin tidigare för perioder med torrt väder, men vi kommer att fortsätta att noggrant övervaka situationen, inklusive effekterna på jordbruk och miljö, och vidta ytterligare åtgärder vid behov, säger Steve Double, Storbritanniens minister med ansvar för vattenfrågor.

Strängare åtgärder

Med beslutet om torka kan vattenbolagen ta till strängare åtgärder för att spara på vatten.

Flera delar av landet har redan infört bevattningsförbud, rapporterar Sky News. Senast i raden är Yorkshire, där Yorkshire Water för första gången på 27 år framöver kommer att förbjuda sina invånare att till exempel vattna i sina trädgårdar eller fylla sina pooler med vattenslang.

– Det varma och torra vädret innebär att vattennivåerna i Yorkshires floder är låga och våra reservoarer är omkring 20 procent lägre än vad vi brukar ha den här tiden på året, säger Yorkshire Waters direktör Neil Dews till Reuters.

Fler bevattningsförbud

Även i London och Thames Valley kan bevattningsförbud vara på gång.

Det går också ut varningar om ”exceptionell” risk för bränder under helgen. Vissa stormarknader tar bort engångsgrillar från hyllorna, enligt BBC News.

Forskare menar att Storbritanniens extremvärme med dess värmerekord i sommar hade varit omöjligt utan klimatförändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.