Tre frågor om Kremls uttalande

Uppdaterad
Publicerad

I fredags meddelade Kreml att den första fasen av den så kallade “militära operationen” i Ukraina är över och att fokus nu ska ligga på att helt “befria” regionen Donbass i östra Ukraina.  

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi svarar på tre frågor om Rysslands uttalande och kriget i Ukraina.  

– Det är inga tydliga tecken på en rysk reträtt ännu. Det här uttalandet tyder på att man har insett att man har misslyckats överallt och nu försöker man klä det här i ord som om det vore en plan, men det är ingen plan, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi och fortsätter: 

– Kriget är definitivt inte över. 

Kriget i Ukraina

Ryssland har nu insett att man inte kan föra krig som man vill, enligt Joakim Paasikivi. Han tror att Kreml nu försöker tänka om och väljer då att koncentrera styrkorna till Donbass och strida där.

– Med förstärkningar där från andra håll, om man lyckas omgruppera, kan man nog nå framgång där, alltså lokalt. Men det är fortfarande inga garantier.

Hör Joakim Paasikivis svar på tre frågor i videon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet