32 människor dödades och ett hundratal skadades i juli i en explosion utanför ett kulturcenter i staden Suruç nära syriska gränsen.
I det fallet sade regeringen att den skyldige var en tjugoårig man som vistats hos IS tidigare.
Redan tidigare under sommaren hade turkisk polis gripit tiotals misstänkta IS-medlemmar.
Bekämpa kurder
Under lång tid hade Turkiets regering anklagats för att se mellan fingrarna med IS. Turkiet hade utan kontroller låtit jihadister resa via Turkiet till IS i Irak och Syrien.
Orsaken var att Turkiet ansåg att dessa IS-krigare skulle kunna bekämpa kurder i Irak och Syrien, som hade kontakter med den kurdiska separatistgruppen PKK. Även PKK-krigare uppehöll sig i Irak och Syrien.
Turkiet såg alltså IS som ett slags bundsförvant mot kurder i regionen.
Turkiet trappade upp
I samband med attentaten i Suruç utbröt protester särskilt från kurder, som är klara motståndare till IS. Kurderna protesterade mot Turkiets släpphänthet mot IS.
Som svar på attentatet trappade Turkiet efter dådet upp attackerna – både mot IS och mot den kurdiska separatistorganisationen PKK (som EU kallar en terroristorganisation).
Turkiet förde alltså för tillfället två krig. Ett mot PKK i sydöstra delen av landet och ett mot IS.
Vid flera tillfällen – särskilt i samband med valet i Turkiet den 1 november – hävdade regeringen ibland att attackerna skulle vara ett slags sammansvärjning mot Turkiet från både PKK:s och IS sida.
Värsta dådet
Det andra attentatet inträffade i oktober mitt under valrörelsen i huvudstaden Ankara – och mitt under de både pågående krigen.
Det blev de värsta terrordåden i modern tid i Turkiet. Nära 100 människor dödades och 250 skadades. Två explosioner inträffade i samband med en fredsdemonstration mot det krig som president Recep Tayyip Erdogan förde mot kurderna.
Dagen efter attentatet anföll den turkiska militären PKK-ställningar i sydöst och i Irak, samtidigt som det meddelades att det sannolikt rörde sig om ett självmordsdåd som IS låg bakom.
Koppla samman
Turkiet har alltså hela tiden försökt att koppla samman kriget med PKK med IS aktiviteter. Det skedde i höstas av valtaktiska skäl. President Erdoğan utnyttjade vad som troligen var IS-dåd för att kunna fortsätta sin kamp mot kurderna.
En bidragande orsak till att det kurdiska kriget blev intensivare var att kurder efter Suruç-attentatet dödade två turkiska poliser som man ansåg hade samarbetat med IS.