• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ian Swanson, redaktionschef för The Hill i Washington, intervjuas i Agenda av Kristina Hedberg. Foto: SVT

”Hela landet är nog chockat över vad som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagens dödliga attack mot en synagoga i Pittsburg och brevbomberna som i veckan skickades till ett antal personer i USA, bland dem förre presidenten Barack Obama, så är många amerikaner rädda. Det säger Ian Swanson, redaktionschef för webbsajten The Hill i Washington, till SVT:s Agenda.

– Jag tror att hela landet är chockat över vad som hänt. Det finns en växande rädsla för att dessa händelser blir mer och mer vanliga. Jag har vänner inom journalistik och politik, jag har familjemedlemmar som inte alls håller på med något av det – alla uttryckte rädsla i går för vad som händer med vårt land, säger Ian Swanson.

– Det finns mycket rädsla för att galningar ska begå handlingar som skadar människor på grund av den växande vrede som vi ser i politiken och i sociala medier.

Agenda

Masskjutningar även före Trump

Det har diskuterats vad som kan ha varit drivkrafterna för de män som misstänks för brevbomberna respektive skjutningen i Pittsburgh. Många skyller på det politiska klimatet. Vad är din uppfattning?

– Det råder inget tvivel om att president Trumps retorik har förändrat det politiska livet i USA. Men det skedde en rad masskjutningar och attacker på människor som utövar sin religion redan innan Trump blev president, säger Ian Swanson.

Han menar att det är oklart om den polariserade politiska debatten i USA har haft något att göra med attacken på synagogan i Pittsburgh.

– Vi vet inte allt om skytten. Han verkar ha varit starkt antisemitisk. Han har också kritiserat Trump och kallat honom globalist. Det är ett ord som antisemiter allt oftare använder för att beskriva judar och det är ett ord som president Trump själv ibland använder. Det gör det lite svårt att hitta en tydlig koppling mellan det politiska klimatet och den här mannen, säger Ian Swanson.

Ilsket och uppdelat medieklimat

Efter brevbomberna har president Trump anklagat medierna för att orsaka ilska. Tycker du han har rätt?

– Medieklimatet i USA är väldigt partipolitiskt och väldigt hätskt. Trump har bidragit till i att öka spänningarna, säger Ian Swanson, som menar att Trumps dagliga attacker på medierna är en del av hans politiska strategi.

– Genom att få människor att tvivla på medierna kan han få dem att tro på honom i stället. Och mätningar visar att framför allt Trumps anhängare har tappat förtroende för medierna men att de litar på honom.

Enligt Swanson vilar inte ansvaret för det höjda politiska tonläget i USA enbart på Trump och hans motståndare. Han menar att alla i USA i någon mån är ansvariga.

– Vi försöker fortfarande komma underfund med vad som pågår i USA och vårt samhälle. Jag tror att sociala mediers roll är något vi måste titta på djupare.

Se hela intervjun i Agenda 28/19 kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet