AI-genererad bild på Elon Musk som han själv delat på sitt X-konto.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska Musk ”skicka chockvågor” genom systemet – hör SVT:s ekonomikommentator om miljardärens nya roll. Foto: @elonmusk (AI-genererad bild) / SVT

”Tror inte att han gör det för pengarnas skull – utan för att tillfredsställa sitt ego”

Publicerad

I sin nya roll inom det nystartade Department of Government Efficiency har Elon Musk ett ambitiöst uppdrag framför sig: att ”skicka chockvågor genom systemet” och effektivisera den amerikanska regeringen.

– Jag tror framförallt att han tjänar på känslan av att han fuckar upp systemet, som han inte gillar. Det får han nog enorm tillfredsställelse av, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Teslas aktieuppgång sedan Trumps seger har gjort Elon Musk 70 miljarder dollar rikare, enligt NCBC. Pengar var dock inte det enda Musk vann på valsegern. Donald Trump har officiellt erbjudit honom rollen som ledare av en ”effektiviseringskommission” i syfte att granska statens ekonomi.

Alexander Norén tror inte heller att pengarna är den främsta drivkraften för entreprenörens nya bana.

– Jag tror han gör det för egots skull, säger han.

– Han hatar byråkrati, han hatar facket. Han hatar allt som bromsar och står i vägen för att han ska kunna genomföra sina storslagna visioner, som att bygga en fabrik eller skjuta upp en raket.

Hintade redan i september

”Department of Government Efficiency” (DOGE) refererar både till ett internetskämt med en japansk hund och till kryptovalutan Dogecoin, som Musk själv har marknadsfört.

I början av september, långt innan Trump gick segrande ur valet, delade Elon Musk en AI-genererad bild på sig själv med texten DOGE på X. ”Department of Government Efficiency”, gick att läsa i inlägget redan då.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.