Tre personer står vid ett podium under en studiodiskussion. Det finns glas vatten på bordet och en mörk bakgrund som framhäver scenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bitte Hammargren och Aron Lund tror båda att Israel kommer gå över gränsen till Libanon med marktrupper. Foto: SVT

”Tror markinvasion har varit planen hela tiden”

Publicerad

Enligt amerikanska uppgifter planerar Israel en markinvasion i Libanon.

– Jag tror att det har varit planen hela tiden, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Amerikanska tjänstemän säger till ABC news att ”småskaliga operationer” eller truppförflyttningar vid den libanesiska gränsen har påbörjats eller kommer att påbörjas.

”Markinvasion trolig”

Israel är förberedd för en markinvasion, men ska inte ha bestämt sig än enligt källorna.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– För medier i Israel är det militär censur som gäller. De kan alltså inte berätta om de gått in över gränsen eller inte. Man kan förmoda om de verkligen vill trycka upp Hizbollah så kommer de göra någon form av markinvasion, säger Bitte Hammargren, senior medarbetare vid Utrikespolitiska institutet, i Agenda.

Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, tror att en markinvasion är trolig:

– Jag tror att det har varit planen hela tiden. Israel vill kontrollera gränsen och då känns markoperationer som det rimliga sättet att göra det. När det gått så pass bra för Israel så vore det osannolikt att inte följa upp med vad man kan, säger han i Agenda.

”Iran har förlorat sitt verktyg”

Den senaste veckan har 1 600 personer dödats i israeliska anfall mot Libanon, enligt landets hälsodepartement. Hundratusentals har flytt sina hem.

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah dödades i fredags och enligt Israel så har militären dödat flera ledare i Hizbollah.

– Iran har haft Hizbollah som ett av sina huvudsakliga verktyg i regionen. Iran har nu förlorat det. Så det är svårt att veta hur Iran kommer agera, men hittills har landet legat ganska lågt, säger Aron Lund.

– Det har visat sig att Iran egentligen inte vill bli indraget i en direkt konfrontation med vare sig Israel eller USA, säger Bitte Hammargren.

Flera ledare i Hizbollahs toppskikt ska ha dödats, enligt den israeliska militären. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet