Frankrikes premiärministern Édouard Philippe höll under fredagen en presskonferens kring pensionsreformen som utlöst en masstrejk i landet. Foto: TT

Trots fransk masstrejk – regeringen står fast vid pensionsreformen

Publicerad

Frankrikes premiärministern Édouard Philippe går nu ut och bemöter de omfattande protesterna efter att regeringen beslutat att förändra det franska pensionssystemet. Han meddelar att regeringen står fast vid sina planer – men att reformen ska ske gradvis och ”inte brutalt”.

Under den andra dagen av Frankrikes masstrejk där tåg, flyg och skolor står stilla bemöter nu premiärminister Édouard Philippe den massiva kritiken mot regeringens förändringar av pensionssystemet.

– Det franska folket måste arbeta lite längre, likt människor i andra EU-länder. Vi behöver ett universellt pensionssystem så att alla människor kan åtnjuta samma förmåner. Det är inte rättvist att vissa kan pensionera sig tidigare än andra, säger Philippe, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Frankrike står stilla

Han syftar på planerna att förändra Frankrikes allmänna pensionssystem som vilar på hela 42 olika tabeller med olika nivåer av förmåner beroende på om man varit anställd inom offentlig eller privat sektor. Nu vill regeringen att det skapas en universell mall för alla. Det har lett till enorma protester och att flera fackförbund gått ut och utlyst generalstrejk – som trädde i kraft under torsdagen och gjorde att Frankrike till stora delar stod stilla.

Bland annat transportbranschen, lärare och vårdpersonal är upprörda då de befarar att deras pensionsvillkor kommer att försämras. Édouard Philippe säger nu att han ska föra samtal med ledningarna för bland annat det statliga tågbolagen SNCF och RATP. Samtidigt går han ut och säger att reformerna inte kommer att sänka pensionerna för landets lärare.

– Jag tror på social dialog och inte på konfrontation, säger premiärministern och tillägger att man kommer att fortsätta minska påverkan av transportstrejken med hjälp av bilpooler och extra busslinjer.

”Fast beslutna att fortsätta”

Om Philippes uttalanden kommer att lugna den upprörda stämningen i landet eller inte återstår att se. Strejken spås fortsätta i veckor.

– Vi är fast beslutna att fortsätta strejka, det här är inte ett plötsligt infall under ett par dagar, säger Bernadette Groison, generalsekreterare för lärarfacket FSU till tidningen Le Monde.

Under torsdagen gick 800 000 personer ut och demonstrerade mot pensionsplanerna. Enligt en undersökning beställd av tidningen La Tribune stöder 60 procent av fransmännen strejken mot pensionsreformen.

Enligt Édouard Philippe kommer de stora dragen av reformplanerna stå fast och detaljerna presenteras under onsdag i nästa vecka.

Fakta: Därför strejkar Frankrike

Frankrike har ett komplicerat allmänt pensionssystem som tar hänsyn till var en person har jobbat, och främst om personen varit offentliganställd eller privatanställd. För detta finns 42 olika uträkningstabeller. Systemet har gynnat offentliganställda, som bland annat har fått sin pension uträknad på grundval av de sex sista månaderna i karriären (då lönen vanligtvis är högst). För privatanställda har pensionen räknats ut under de 25 högst betalda åren.

Offentligt anställda har också kunnat pensionera sig så tidigt som vid 52 års ålder. För privatanställda är pensionsåldern 62.

Enligt reformen ska all statlig pension bestämmas med hjälp av ett poängsystem som baseras på samtliga arbetade dagar under en professionell karriär.

Arbetstagare som kritiserar reformen menar att de kommer att få mindre pengar på fickan efter pensionen, och strejkande fackförbund hävdar att den universella pensionsmodellen gör så att de förlorar kontroll över pensionssystemet inom den egna sektorn.

Källa: TT och Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.