Överste Assimi Goita har presenterat sig som ledare för kuppen. Han har i fem år lett Malis specialstyrkor, och beskriver sig nu som ordförande i CNSP. Foto: ORTM TV/TT

Militären kan leda övergången i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Koalitionen som legat bakom mycket av demonstrationerna i Mali uttrycker stöd för militärkuppen i landet. Juntan säger att återgången till civilt styre kan komma att ledas av en militär.

Officerarna som i tisdags tog makten i Mali hade utlovat ett civilt övergångsstyre, för att bädda för nyval när läget medger. Men nu är juntans talespersonen Ismaël Wague inte längre lika tydlig med att militären ska hålla sig borta från övergångsstyret.

Övergångsråd

– Vi kommer att tillsätta ett övergångsråd, med en övergångspresident som antingen kommer att vara militär eller civil. Vi har kontakt med civilsamhället, oppositionspartier, majoriteten, alla, för att försöka få övergången på plats, säger han till tv-kanalen France 24 enligt nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet kom sedan koalitionen M5-RFP pekat på att juntan lovat att ”inleda en civil politisk övergång”, och att oppositionen gärna är med i arbetet att ”utveckla en färdplan” för demokrati. Talesmannen Choguel Maiga sade till medier att en jättelik manifestation ska hållas i huvudstaden Bamako på fredagen för att ”fira det maliska folkets seger”.

På torsdagen verkade det mesta som vanligt på Bamakos gator, i linje med Ismaël Wagues uppmaning till invånarna att fortsätta med sina vardagsliv, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Andra tecken på lugn är att den inflytelserike protestledaren och imamen Mahmoud Dicko säger att han drar sig tillbaka, och att Frankrike understryker att insatserna mot terrorism fortsätter som vanligt.

Officeraren Assimi Goita har presenterat sig som ledare för kuppen. Han har i fem år lett Malis specialstyrkor, och beskriver sig nu som ordförande i CNSP (ungefär ”nationalkommittén för folkets frigörelse”), den grupp som leder landet efter kuppen.

Omvärlden har fördömt kuppen. Men efter de lugnande signalerna från Bamako verkar de internationella insatserna i Mali fortsätta som vanligt – styrkan Minusma i landet, där även Sverige deltar, är en av FN:s största.

Fakta: Konflikter i Mali

  • Efter bland annat förvärrat jihadistiskt våld och en statskupp 2013 har flera internationella militärinsatser byggts upp i landet. Opération Barkhane leds av Frankrike, och har som huvudsyfte att bekämpa extremislamister i Sahel. Barkhane byggs nu ut med Task Force Takuba, som ska innehålla specialförband från bland annat Sverige.
  • Sverige har redan 150 man i det FN-ledda Minusma, som totalt består av 15 000 personer och har ett bredare samhällsnyttigt mandat än Barkhane. Minusma har dock blivit en av FN:s farligaste insatser i världen, med hittills över 200 stupade.
  • På plats från Sverige finns även 15 personer inom EUTM, EU:s instruktörsinsats i Mali.
  • I och med att Task Force Takuba byggs upp kommer den svenska militära närvaron i Mali att växa. Även bland andra Danmark och Norge deltar i de internationella insatserna i landet.
  • Liksom i flera andra västafrikanska länder bygger motsättningarna i Mali mycket på kulturella och sociala skillnader mellan folkgrupper i norr respektive söder. Läget förvärrades i och med Libyens diktator Muammar Gaddafis fall 2011, då vapen och stridsvana människor därifrån spreds in i flera närbelägna länder.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.