I förra veckan besökta Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA-amabssadör Sergej Kisljak Vita huset för ett möte med USA:s president Donald Trump. På dagordningen stod bland annat konflikterna Syrien och Ukraina.
Enligt källor till Washington Post, med insyn i den amerikanska regeringsmakten, ska Trump vid mötet dock ha lämnat de utstakade punkterna och även avslöjat hemligstämplad information, gällande information bland annat kring terrororganisationen IS eventuella planer på att använda bärbara datorer för att dölja vapen ombord på flygplan.
LÄS MER: USA:s förre underrättelsechefen: ”USA är under attack av Ryssland och Trump”
Hade inte delats med allierade
Dessa uppgifter ska ha haft en hög nivå av sekretess, och tillgången var begränsad även inom den amerikanska regeringen, och den hade inte heller vidarebefordrats till USA:s närmsta allierade länder.
I och med Donald Trumps roll som president har han dock makt att offentliggöra hemliga dokument, och har, enligt Washington Post, med största sannolikhet agerat inom lagens ramar.
–Det är mycket allvarligt för presidentens trovärdighet om detta stämmer. Hade någon annan spridit denna sortens information hade den personen kunnat riskera fängelse, säger Carina Bergfeldt SVT:s korrespondent i USA.
LÄS MER: FBI-chefen: Ryssland är involverat i USA:s politik
Hotar relationen till källor
Däremot, menar tidningens källor, hotar avslöjandet den amerikanska underrättelsetjänstens källa till informationen om IS terrorplaner. Källan ska ha god insyn till IS innersta kretsar, men riskerar nu att avbryta samarbetet med USA. Källan ska inte ha godkänt att information vidarebefordras till Ryssland.
CIA och NSA ska efter Trumps och Lavrovs möte omedelbart satt igång ett arbete för att krishantera den eventuella skadan. De båda underrättelse- och säkerhetsorganisationerna har dock avböjt att kommentera uppgifterna officiellt.
LÄS MER: Sex möjliga förklaringar till att FBI-chefen fick gå
Förnekas av regeringen och rådgivare
Efter Washington Posts publicering på måndagen, lokal tid, har även nyhetsbyrån Reuters fått samma uppgifter om en läcka bekräftade från egna källor.
H.R. McMaster, Trumps nationella säkerhetsrådgivare, menar dock att inga otillbörliga avslöjanden gjorts.
– Presidenten och utrikesministern gick igenom gemensamma hot från terrororganisationer, inklusive hot mot flygtrafik, säger McMaster till Washington Post.
– Underrättelsekällor eller -metoder diskuterades inte vid något tillfälle, och inga militära insatser avslöjades som inte redan är allmänt kända.
LÄS MER: Analys: Mötet mellan Trump och Lavrov överskuggas av den sparkade FBI-chefen
McMaster höll på måndagseftermiddagen, lokal tid, även en kort presskonferens i Washington med anledningen av tidningens publicering. Han kallar artikeln för felaktig och uppgifterna påhittade.
– Jag var med i rummet. Det hände inte, sa han.
Även USA:s utrikesminister Rex Tillerson, som själv också träffade Lavrov vid besöket i Washington, förnekar i ett uttalande att Trump avslöjat någon hemlig information.
Demokrater rasar: ”Slag i ansiktet”
Högt uppsatta demokrater rasar dock mot uppgifterna, och menar att, de , om de stämmer, äventyrar USA:s underrättelsearbete.
– Detta beteende av presidenten är inte bara farligt, det är dumdristigt. Det är dumdristigt av honom att avslöja känslig, hemlig information till den ryske utrikesministern och ambassadören, säger senatorn Dick Durbin, demokraternas näste högste ledamot i senaten, i ett uttalande på måndagen, lokal tid.
Mark Warner, Demokraternas toppnamn i senatens säkerhetsutskott, kallar agerandet ”ett slag i ansiktet” på den amerikanska underrätelseverksamheten.
”Att riskera källor och metoder är oförlåtligt, särskilt när det gäller ryssarna,” skriver Warner på Twitter, med hänvisning till Washington Posts avslöjande.
Även den republikanske ordföranden i senatens utrikesutskott, Bob Croker, kallar anklagelserna mot Trump ”mycket, mycket oroande”.