– De valde att inte poströsta eftersom presidenten sagt: ”Poströsta inte. Det är inte säkert.” Men sedan kom de aldrig för att rösta över huvudtaget, sa Georgias delstatsminister Brad Raffensperger till mediebolaget WSB. Foto: Brynn Anderson, AP / Karl DeBlaker, AP

Delstatsministern: Trump kunde vunnit Georgia – skrämde väljare

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kunde ha vunnit valet i Georgia med 10 000 röster – om han inte varit så kritisk mot poströster. Det säger Georgias republikanska delstatsminister Brad Raffensperger.

– Han höll tillbaka sina egna väljare.

Valet i Georgia blev som i flera andra delstater – en riktig rysare. Joe Biden vann till slut, men det kunde slutat annorlunda enligt Georgias republikanska delstatsminister Brad Raffensperger.

Under valkampanjen var president Donald Trump starkt kritisk mot poströstning och kritiserade systemet för att vara osäkert. Han uppmanade dessutom väljare att inte användas sig av poströster, vilket kan ha drabbat presidenten själv.

Presidentvalet i USA 2020

Georgias 16 elektorsröster hamnade i slutändan hos Joe Biden, och enligt Brad Raffensperger har Donald Trump sig själv att skylla för det utfallet.

Poströster från primärvalet föll bort

Enligt Raffensperger tappade Trump ett stort antal röster på grund kritiken mot poströsterna. Hela 24 000 republikaner som poströstade i primärvalen i juni lät bli att poströsta i presidentvalet – och dök inte heller upp för att rösta under själva valdagen.

– De 24 000 väljarna röstade inte under hösten. De valde att inte poströsta eftersom presidenten sagt: ”Poströsta inte. Det är inte säkert.” Men sedan kom de aldrig för att rösta över huvud taget, sa Raffensperger till det Atlantabaserade mediebolaget WSB.

Omräkning pågår

Enligt Raffensperger kunde president Trump tagit hem delstaten med 10 000 röster fler än före detta vicepresidenten Joe Biden. Istället vann till slut den sistnämnda delstaten. Just nu pågår omräkning i delstaten då endast 0,3 procentenheter skiljer mellan kandidaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet