USA vill under mötet i säkerhetsrådet presentera ytterligare information från landets undersökning av de senaste attackerna mot oljefartyg, lyder ett meddelande från USA till rådets övriga medlemsländer.
Beskedet kommer efter att USA:s president Donald Trump under fredagen bekräftat att han gav order om att avfyra missiler mot Iran. Planen ska ha varit att bekämpa tre separata mål, detta som respons på att Iran skjutit ner en amerikansk drönare.
Planen var inte i luften
The New York Times rapporterade, med hänvisning till anonyma källor, att stridsflyg fanns uppe i luften och färdiga för strid när Trump valde att avbryta det hela.
I en intervju med NBC avfärdar presidenten dessa uppgifter:
– Nej, men de (flygplanen, reds. anm.) skulle ha varit det ganska snart, och det hade gjort att man hamnade i ett läge där det inte gick att vända, säger Trump.
Planen var redo att genomföras, och det hela hängde på presidentens godkännande, förklarar han vidare i intervjun. Något slutgiltigt godkännande gav dock Trump aldrig, säger presidenten själv till NBC.
Trump förklarar i intervjun att konsulterade generaler som gjorde uppskattningen att attacken skulle komma att kräva omkring 150 dödsoffer.
Anfallet drogs tillbaka, enligt presidenten hade det inte varit proportionerligt jämfört med attacken på drönaren.
Under natten till midsommar satte USA in fler sanktioner mot Iran. I en serie tweets skriver Donald Trump att amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran har varit framgångsrika.
– Iran kan aldrig tillåtas ha kärnvapen, säger han enligt Reuters.
Trump vill föra dialog
En iransk tjänsteman berättar för Reuters att Teheran hade fått ett meddelande från Trump som varnade för en nära förestående attack, men att han var emot krig och ville föra en dialog.
Iran hävdar samtidigt att de kunde ha skjutit ner ett plan.
– Med den amerikanska drönaren fanns också ett amerikanskt P-8-plan med 35 personer ombord. Det planet tog sig också in i vårt luftrum och vi kunde ha skjutit ned det men lät bli, säger Amirali Hajizadeh, chef för revolutionsgardets flygvapen, till AFP.
”Vi tolererar inte det”
Trump påpekar att en obemannade drönare kan ha skjutits ner oavsiktligt, av någon som agerade ”korkat”. Presidenten tillade också att USA inte tolererar den typen av aggressioner.
– Jag har ingen brådska, vår militär är upprustad, ny och redo, överlägset den bästa i världen, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.
Incidenten har skapat en global oro gällande en militär konfrontation mellan USA och Iran.
Frostiga relationer mellan USA och Iran
Sedan 1979, efter den islamistiska revolutionen, har USA och Iran inga formella diplomatiska relationer.
Trump har knutit nära band med Saudiarabien, bland annat genom att underteckna ett stort vapenhandelsavtal, medan hållningen mot Iran hårdnat; 2018 drog USA sig ur Iranavtalet. Avtalet, undertecknat i Wien 14 juli 2015, syftar till att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra landet att utveckla kärnvapen.
Donald Trump var i valrörelsen 2016 tydlig i sin kritik mot Iranavtalet och förespråkade ett utträde. Vallöftet infriades den 8 maj 2018. Utöver själva utträdet etablerade USA även ekonomiska sanktioner mot Iran.
Källa: Nationalencyklopedin.