”Vi ska utplåna terroristerna”, sa Donald Trump under sitt tal till 50 arabiska ledare. Foto: TT

Trump höll tal till muslimska ledare

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen höll Donald Trump tal till världens muslimska ledare. Trump lyfte fram att USA och den muslimska världen står enade i kampen mot terrorism. Han uppmanade ledarna att inte ge extremister en fristad på sin mark.

– Vårt mål är en sammanslutning av länder som tillsammans vill radera extremism, säger Trump.

Trumps försonliga ton i dagens tal i Saudiarabiens huvudstad Riyad står i bjärt kontrast till förra årets utfall om att ”islam hatar oss”.

Temat var kampen mot radikal islamistisk terrorism, som Trump vill ena de arabiska länderna kring.

Trumps första utlandsresa

-Vi är inte här för att tillrättavisa – att säga hur andra människor ska leva, göra eller vara. Vi är i stället här för att erbjuda partnerskap i att bygga en bättre framtid för oss alla.

Det mycket emotsedda linjetalet började vid 16.30-tiden, svensk tid, och inför anförandet fanns det viss nervositet att Trump skull frångå manus. Men det verkar som att han höll sig ordagrant till det förskrivna talet.

SVT:s Mellanösternkorrespondent: ”En ny bild av Trump”

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg tyckte att vi fick se en annan sida av USA:s president än den vi är vana vid.

– Det är en ny bild av Trump som vi får, en mer diplomatisk president. Han ömsom kräver ömsom vädjar till den muslimska världen att stoppa terrorismen, säger Stefan Åsberg.

SVT:s utrikeskommentator Lars Moberg håller med, han tycker att talet var överraskande.

– Ja, det är ett häpnadsväckande tal. Det är omöjligt att inte tänka på att han för ett år sedan sa att den muslimska världen hatar oss. Jag tror att han kommer att få positiva kommentarer på talet, säger Lars Moberg.

LÄS MER: TV: Här dansar Trump traditionell saudisk dans

Uppmaningen: Kör ut dem

Donald Trump sa i sitt tal att länderna står enade i kampen mot terrorismen och uppmanade övriga 50 ledare i rummet att enas och tillsammans bekämpa terrorismen.

– Vi är redo att samarbeta för att uppnå gemensamma mål och gemensam säkerhet. Men Mellanösterns länder kan inte vänta på att USA ska krossa deras fiender. En bättre framtid är bara möjlig om ni kör ut terroristerna och extremisterna. Kör ut dem! sa Trump, och fortsatte:

– Kör ut dem från era helgedomar! Kör ut dem från era samhällen! Kör ut dem från ert heliga land! Och kör ut dem från denna jord.

LÄS MER: TV: Här landar Trump och Melania i Saudiarabien

Trump uppmanade även ledarna i Mellanöstern att inte ge extremister någon fristad på deras mark. Han betonade att extremisternas ”finansiella kanaler” måste skäras av.

”Terrorister dyrkar inte Gud, det dyrkar död”

I sitt tal lyfte Trump även fram att de största dödstalen i terrorismen har varit bland oskyldiga i Mellanöstern.

– Varje gång en terrorist dödar en oskyldig person i Guds namn, borde det vara en kränkning och skymf mot varje troende person. Terrorister dyrkar inte Gud, det dyrkar död, sa Trump.

Hårt angrepp mot Iran

Trump valde även att prata om Iran och Syrien i sitt tal. Han pekade ut Iran som finansiär av terrorism och menade att Iran står bakom mycket av instabiliteten i Mellanöstern.

– Med stöd av Iran har Assad begått fruktansvärda brott. Jag ber för att det iranska folket en dag ska få den regering den förtjänar, säger han.

LÄS MER: Melania valde bort slöja – trots makens kritik mot Obama

Viktigt tal för Trump

Enligt Stefan Åsberg var talet oerhört viktigt för president Donald Trump.

– Det här är Trumps viktigaste tal hittills. Han ska försöka ena den muslimska världen. Att han dessutom har talat så illa om islam, det borde ligga honom i fatet. Men saudierna är så glada att han kommit att de är beredda att lägga det där bakom sig, säger Stefan Åsberg.

Donald Trump luftade dock inte någon oro över brist på mänskliga rättigheter hos sina allierade i arabvärlden, till skillnad mot sin föregångare Barack Obama.

Fokus var helt och hållet stället bekämpandet av extremism och dess utövare i terrorgrupperna Islamska staten (IS) och al-Qaida.

LÄS MER: Trump i Saudiarabien: Stort vapenavtal klart

Kritiserad talskrivare

Inför Trumps nio dagar långa utlandsresa till fem länder, där Saudiarabien är första anhalt, emotsågs talet med stor spänning. Inte minst för att den kontroversielle rådgivaren Stephen Miller hade skrivit anförandet.

Miller var huvudarkitekt bakom det hårt kritiserade inreseförbudet, som amerikanska domstolar förkastat.

Förslaget innebar ett stopp för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder (dock inte Saudiarabien) att resa in i USA.

Har tidigare gjort anti-muslimska uttalanden

Talet ska även ses i ljuset av Trumps skarpa anti-muslimska uttalanden i relativ närtid.

I mars 2016 sade Trump i CNN att han tror att ”islam hatar oss” och beklagade det ”enorma hat” som enligt honom delvis definierar religionen.

 Och i december 2015, efter dödsskjutningar i Kalifornien av ett IS-troget par, krävde han ”ett komplett och totalt inresestopp för muslimer till USA tills representanterna för vårt land har kommit på vad i helsike som pågår.”

LÄS MER: Trump om Egyptens president: Min vän

Bakgrund: Donald Trumps resa

Schemat för USA:s presidentpar Donald och Melania Trumps första utlandsresa i ämbetet:

  • 20 maj: Kaffe med Saudiarabiens kung Salman, högtidlig bankett och bilaterala möten med flera medlemmar av kungahuset och det saudiska styret. Undertecknade av avtal rörande ekonomi och säkerhet.
  • 21 maj: Bilaterala möten och ett större gemensamt möte med ledare från länderna runt Persiska viken. Lunch med ledare från ett 50-tal muslimska länder vid vilken Trump ska hålla ett tal om islam. Invigning av ett nytt center som ska bekämpa radikalisering. Deltagande i ett Twitterforum med unga.
  • 22 maj: Paret Trump reser vidare till Jerusalem. Möten med Israels president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu. Kransnedläggning vid Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen. På kvällen äter paren Trump och Netanyahu middag tillsammans.
  • 23 maj: Trump möter palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem. Senare besöker han Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan) samt Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem.
  • 24 maj: Presidenten möter påve Franciskus samt andra högt uppsatta i Vatikanen. Senare träffar han Italiens president Sergio Mattarella i Rom.
  • 25 maj: Möten med Belgiens kung Philippe och landets premiärminister Charles Michel samt andra stats- och regeringschefer som är i Bryssel för försvarsalliansen Natos toppmöte. Besök vid EU:s högkvarter, arbetslunch med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. På eftermiddagen talar Donald Trump vid Nato-toppmötet, på kvällen är det middag med deltagarna.
  • 26 maj: G7-möte på den italienska ön Sicilien. Möten med flera ledare, bland dem Italiens premiärminister Paolo Gentiloni. På kvällen konsert med La Scalas filharmoniska orkester.
  • 27 maj: Trump talar till amerikanska försvarsanställda och deras familjer om resan innan han återvänder till Washington DC.

Källa: ABC News och Vita huset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet