Foto: TT

Trump har starka band till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Republikanernas presidentkandidat, fastighetsmiljardären Donald Trump, har starka ekonomiska band till ryska oligarker som står den ryske presidenten Vladimir Putin nära. Det hävdas i flera amerikanska medier samtidigt som det avslöjats att hackerattackerna mot det demokratiska partiet kommer från Ryssland. Intrånget utreds av FBI.

Donald Trumps skulder har ökar dramatiskt under senare år, från 350 miljoner dollar till 630 miljoner. Trumpkoncernens likvida tillgångar har minskat i samma grad samtidigt som nästan alla amerikanska banker har utfärdat kreditstopp för fastighetsmiljardären. Trumps räddning kommer från ryska oligarker som står Vladimir Putin nära, allt enligt websajten talkingpointsmemo.com och tidningen Washington Post.

En av dem är den ryske fastighetsmiljardären Aras Agalarov och en annan Alexander Mashkevitj. Den senare har stöttat Trumps byggprojekt på södra Manhattan och ryska pengar har också investerats i Trumps projekt i Panama. En tredje oligark, Dimitrij Rybolev, köpte ett hus i Florida av Trump för 95 miljoner dollar, ett hus Trump köpt på exekutiv auktion för 45 miljoner dollar.

USA-val 2016

Positiv till Putin

Ingen varken påstår eller bevisar att ryska intressen, och i förlängningen Putinregimen, med pengar kontrollerar Donald Trump som just nu ser ut att ha goda chanser att bli USA:s nye president. Men vad som står klart är att Trump är mycket positivt inställd till Vladimir Putin.  I en intervju i New York Times nyligen sade också Trump att det inte var självklart att Nato eller USA skulle bistå de baltiska staterna om de blev angripna av Ryssland.

Enligt websajten talkingpoints.com visade Trump – med ett undantag – inget intresse för diskussionerna om republikanska partiets politiska plattform: Han krävde med emfas att skrivningen om att USA kompromisslöst stöder Ukraina mot Rysslands aggression på Krim och i östra Ukraina skulle strykas.

Rådgivare med Ryssland-koppling

I Trumplägret finns också flera viktiga rådgivare som har kopplingar till Ryssland. Hans utrikespolitiske rådgivare, Carter Page, har bland arbetatat i Moskva för Gazprom Media. Gazprom Media ägs av den statliga energijätten Gazprom och Pages uppgift var att förbättra mediebilden av Putin i USA.

Trumps kampanjledare Paul Manafort har under lång tid arbetat som medierådgivare åt Viktor Janukovitj, den ukrainske presidenten som avgick efter blodiga protester i början av 2014. Janukovitj stod och står Vladimir Putin mycket nära.

FBI utreder hackerintrång

Den stora snackisen just nu  i amerikanska medier är om det demokratiska partiets hackade mejlserver kan ha något med Trumps ryska kontakter att göra. Servern, som ju hackats av ryska aktörer, avslöjade för Clintonlägret ofördelaktig information, bland annat hur Clintonkampanjen försökte smutskasta huvudmotståndaren Bernie Sanders.

Den federala polisen, FBI, meddelade på måndagen att hackerintrånget ska utredas och händelsen betecknas som ”mycket allvarligf”

Frågan alla ställer sig är om de avslöjade mejlen är ett resultat av en konspiration styrd av Trump och ryska intressen. Men bevisen är lika svaga som spekulationerna vilda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet