President Trump och hans hustru Melania anländer med helikopter till Vita huset i Washington efter två veckor i Florida. Foto: Oliver Contreras /TT-Pool

Trump hotar Irak med sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump hotar med kraftiga motåtgärder om Irak tvingar USA:s trupper att lämna landet.

– Vi kommer att införa sanktioner som de aldrig har sett förut. De kommer att få sanktionerna mot Iran att verka rätt lama, sade Trump till reportrar i natt enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trump talade med reportrarna ombord på presidentplanet Air Force One under en flygning till Wasington från semesterorten Mar-a-Lago där han tillbringat två veckor.

Ersättning för flygbas

Presidenten sade också att Irak måste betala USA för den amerikanska flygbasen i landet.

– Vi har en väldigt extraordinärt dyr flygbas där. Den kostade miljarder dollar att bygga, långt före min tid. Vi ger oss bara av om de betalar oss för den, sade Trump.

De antiamerikanska stämningarna i landet är starka sedan USA dödade den iranske generalen Qassem Soleinami i Bagdad i fredags. I går uppmanade parlamentet regeringen att begära att USA:s trupper lämnar Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.