Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent om Trump-supportrarna utanför domstolen i Miami: Upprörda men ingen har läst åtalet. Foto: SVT

Oroligt när Trump ställdes inför rätta i Florida

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes domstolsförhandlingarna mot USA:s förre president Donald Trump.

Han står åtalad för att medvetet ha behållit hundratals hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset, som kan ha äventyrat säkerheten för USA och dess allierade.

Domstolsförhandlingarna mot Donald Trump inleddes på tisdag eftermiddagen i rätten i Miami, Florida.

Ex-presidenten inledde med att förklara sig oskyldig till samtliga 37 åtalspunkter.

Äventyrade säkerheten för spioner

31 av åtalspunkterna handlar om att han medvetet behöll hemligstämplade dokument. Han ska även ha visat känslig information för utomstående personer och ha uppmanat en av sina advokater att gömma eller förstöra dokument som juryn begärt att få utlämnade. De tyngre åtalspunkterna kan ge fängelse i upp till 20 år.

Dokumenten ska bland annat röra information om USA:s kärnvapenprogram, USA:s och andra länders vapenkapacitet, sårbarheten för militära attacker hos USA och dess allierade samt information från underrättelsemöten i Vita huset.

Genom att behålla de hemligstämplade dokumenten ska den förre presidenten ha äventyrat säkerheten för amerikanska spioner och relationen till andra länder.

Dokumenten gömdes på toaletten

Dokumenten ska ha gömts i expresidentens sommarbostad, Mar-a-Lago, i Florida. De hittades i lådor staplade på toaletten och i ett sovrum i huset när FBI genomförde en razzia förra sommaren.

Rättegången väntas inte kunna starta än på flera månader. Samtidigt pågår striden om det ska bli Trump eller en annan kandidat som företräder republikanerna i valet 2024.

Donald Trump har hela tiden hävdat att han är oskyldig och enligt den amerikanska konstitutionen finns det ingenting som hindrar honom från att ställa upp i valet.

Flera rättsfall har tidigare rört Donald Trump. Han har tidigare bland annat åtalats för bokföringsbrott, att ha försökt förändra resultatet i presidentvalet 2020 och för sexuella övergrepp.

Lista: Här är alla åtal och utredningar Donald Trump står inför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.