President Donald Trump håller upp ett officiellt dokument med en signatur under en ceremoniell händelse, med det amerikanska presidentens sigill synligt på bordet framför. I bakgrunden står vicepresidenten och ler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trump river upp det han kallar ”the green new deal”, men vad innebär det? Professorn förklarar. Foto: JIM WATSON/AFP

Trump lämnar Parisavtalet – så påverkas klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Under åhörarnas jubel skrev USA:s nytillträdde president under ordern om att lämna Parisavtalet, för andra gången.
– Spiken i kistan för 1,5-gradersmålet, säger Björn-Ola Linnér, professor i miljövetenskap.

Utmaningen att hålla den globala uppvärmningen till under 1,5 grader blir inte mindre när USA, som släpper ut näst mest koldioxid i världen, lämnar Parisavtalet. Det säger Björn-Ola Linnér, professor i miljövetenskap med inriktning på internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet.

– Det blir tydligt att vi går åt fel håll i ett läge där vi skulle behöva ta fler kliv åt andra hållet, säger han.

Installation av Donald Trump som president i USA 2025

Det är svårt att förutspå hur mycket mer utsläpp det blir. Enligt en beräkning som gjorts i december innebär utträdet ett ökat utsläpp på fyra miljarder ton koldioxid fram till 2030.

Samtidigt visar en annan beräkning att påverkan på den globala temperaturen blir minimal.

– Det är såklart ett bakslag att USA drar sig ur men Parisavtalet kommer inte att kollapsa utan dem. Något enstaka land kan tänkas följa efter Trump. Det kan också få motsatt effekt där andra länder kliver in och engagerar sig mer, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet.

Klimatministern: ”Oroväckande”

Parisavtalet är ett internationellt klimatavtal där länderna som skrivit under binder sig till att begränsa den globala uppvärmningen.

– Det är såklart oroväckande att ett så stort land som USA lämnar Parisavtalet igen. Men den här gången är både Sverige och EU väl förberedda och vi kommer se till att nyttja varje tillfälle vi kan för att olika delar av klimatarbetet ska fortsätta, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Hon menar att man inte ska dra för höga växlar eftersom ungefär hälften av alla delstater bedriver ett aktivt klimatarbete.

– Men det är självklart problematiskt att USA som inte minst bidrar till relationen mellan andra länder och specifikt utvecklingsländer under FN-förhandlingar drar sig ur det arbetet, säger Pourmokhtari.

Mycket kan ske ändå

Björn-Ola Linnér instämmer i att inte all klimathandling sker på grund av Parisavtalet, trots att det är en stark motor.

– Det är viktigt att ha i åtanke att väldigt mycket kommer ske ändå. Det såg vi tydligt när Trump drog sig ur förra gången. Det stod inte och föll med USA, säger han.

Att lämna Parisavtalet är en process som tar ett år.

– Exakt vad utträdet innebär för klimatmålet återstår att se. Men det kommer inte att få effekt över en natt, säger Jonas Ebbesson.

Även Joe Bidens gröna subventioner i ”Inflation Reduction Act” rivs upp. Hör Björn-Ola Linnér förklara vad det innebär i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Installation av Donald Trump som president i USA 2025

Mer i ämnet