Donald Trump och Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan Kamala Harris bli USA:s nästa president? Hör tre USA-kännare. Foto: Allison Joyce/Carlos Osorio/AP

Trump mot Harris – det talar för och emot kandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade åsikter om Kamala Harris och huruvida hon är en lämplig presidentkandidat för Demokraterna. Mätningar visar att hon och Joe Biden i princip är lika populära och att det kan bli dött lopp mellan henne och Trump.

Detaljer kan avgöra ifall valet blir en succé eller ett fiasko för den nuvarande vicepresidenten.

Strax efter att Biden meddelat sitt avhopp och att han stödjer Harris som efterträdare svarade Trump med att han tror att Harris kommer att vara ännu lättare att vinna över än Biden.

De senaste mätningarna som gjorts visar på att stödet för Biden och Harris ligger på snarlika nivåer. Mellan henne och Trump kan det bli ett dött lopp, visar en ny sammansatt mätning från CNN där Harris har 47 procent av väljarnas stöd och Trump 48 procent.

USA-val 2024

Men det finns punkter som gör att Harris kan få det lättare att vinna över Trump i jämförelse med Biden.

En yngre kandidat som når minoriteterna

Ett argument som Trump och Republikanerna använt sig mycket av är Bidens höga ålder. Det argumentet blir lönlöst ifall 59-åriga Harris väljs till Demokraternas presidentkandidat.

I stället kan det komma att vara till Trumps nackdel då han plötsligt blir den äldsta av kandidaterna med sina 78 år, skriver flera amerikanska medier i sina analyser.

Att Harris även är en svart kvinna kan vara avgörande för minoriteter som står och velar mellan Demokraterna och Republikanerna. Det menar olika bedömare. Harris har även haft abort som sin hjärtefråga och lyckats nå väljare på ett helt annat sätt än vad Biden gjort i ämnet.

Det som också kan komma att bli Kamala Harris räddning är hennes bakgrund inom juridik. Hon jobbade som distriktsåklagare i San Francisco fram till 2011. Detta i jämförelse med Trump som själv dömdes för bland annat bedrägeri och bokföringsbrott tidigare i vår – brott han nekat till.

Migrationsfrågan kan bli Harris fall

Harris har dock kritiserats som vicepresident och kallats för orutinerad och svag. När det kommer till migrationsfrågan har kritiken varit stor och hon anses inte ha levererat tillräckligt gällande landets illegala invandring. En fråga som varit på tapeten under valkampanjen och blivit viktig för alla delstater.

I valundersökningar har frågan om illegal invandring visat sig vara en av de viktigaste för många väljare. Flera bedömare tror därför att det här kan komma att bli Harris fall och Trumps chans till vinst.

Det finns även dem som ställer sig kritiska till hur hon arbetade med uppmärksammade rättsfall och den tuffa linje hon följde när hon jobbade som åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet