Foto: AP/TT

Trump vill inte stöta sig med extremhögern

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Trump har målat in sig i ett hörn. Han känner sig alltmer belägrad och isolerad i Vita Huset. Han vill absolut inte stöta sig med nationalister och extremhögern. Det är de grupper som han tror kommer att stötta honom i vått och torrt, till skillnad från partikamraterna i kongressen som han inte litar på.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Det är så man får tolka hans uttalanden om händelserna i Charlottesville där han försökt lägga skulden på ”båda sidor”. Demonstrationerna är de våldsammaste sammandrabbningarna mellan nazister och antirasister i USA på många år. Hans uttalanden har chockat många i USA och han har kritiserats för att inte tillräckligt fördöma de högerextrema gruppernas agerande.

LÄS MER: TV: Ku Klux Klan-ledare: ”Tack, president Trump”

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Olika versioner

Donald Trump har upprepade gånger ändrat sin beskrivning av vad som hände i Charlottesville, Virginia och vem som bar skulden för våldet. I lördags sa han att ”flera sidor” bar ansvaret för våldet och hatet. Efter en storm av kritik också från hans egna gick han ut i måndags och fördömde rasister och nazister. Men vid en presskonferens i New York på tisdagen kände han sig uppenbarligen så provocerad att han återgick till sin ursprungliga version – att våldet kom från båda sidor.

LÄS MER: Trump möter stora protester i New York

Känner sig sviken

Donald Trump känner sig uppenbarligen sviken av sina republikanska partikamrater. Flera av dem har kritiserat honom och motarbetat honom i kongressen vid viktiga omröstningar. Outsidern Donald Trump har aldrig riktigt litat på dem. Trump var aldrig det republikanska partiets kandidat. De har tvingats förhålla sig till honom när han väl blev vald till president.

Nu har alltfler börjat distansera sig från honom, även om det fortfarande är få som öppet tagit avstånd från honom. Men de senaste dagarnas händelser i Charlottesville och presidentens uttalanden om vem som bär skulden för våldet, har chockat många i partiet.

Trumps uttalanden upplevs av många i USA som att han försvarar extremhögern och likställer rasister med antirasister. Läget förbättras inte av Trump får stöd av före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke som var i Charlottesville.

LÄS MER: TV: Här kör bilen in i motdemonstrationen

Högeraktivisten Trump

Många anser att Donald Trumps återgång till den skarpa högerretoriken från valkampanjen kan kopplas till hans rådgivare, högeraktivisten Steve Bannon. Att det är han som förmanar presidenten att inte stöta sig med sin “bas” – de som beskrivs i media som alt-right, den alternativa högern. Det är oklart vilken roll Steve Bannon spelar i Vita huset och hur mycket han påverkar presidenten. Men man kan ana hans världsbild i Donald Trumps uttalanden den senaste tiden. Och det oroar många också i presidentens närmaste krets.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet