Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: NTB/TT

USA anfaller Syrien tillsammans med Frankrike och Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

USA har tillsammans med Storbritannien och Frankrike utfört ett militärt anfall mot flera mål i Syrien. Det meddelade ländernas tre ledare Donald Trump, Theresa May och Emmanuel Macron, natten mot lördag. Ryssland och Kina har kallat attacken för ett brott mot internationell rätt medan många europeiska ledare under dagen uttryckt sitt stöd för attacken.

Anfallet i Syrien kommer som en direkt följd av den påstådda kemvapenattack som regimen i Syrien anklagas ligga bakom.

USA:s president Donald Trump prisade anfallet och tackade Frankrike och Storbirtannien för deras ”visdom och styrkan hos ländernas militär”. Vidare skrev presidenten att attacken inte hade kunnat få ”ett bättre resultat. Slutfört uppdrag!”, twittrade Trump.

Syrienkriget

Ryssland: ”Brott mot internationell rätt”

Syriens allierade Ryssland och Kina har kallat den samlade attacken för ett brott mot internationell rätt. Men USA, Storbritannien och Frankrike får stöd från bland annat EU och Nato för de riktade robotanfallen.

Inga dödsoffer har rapporterats efter attackerna, men tre personer uppges ha skadats.

Enligt Reuters föreslår Ryssland en resolution i FN:s säkerhetsråd som brännmärker de tre ländernas attacker mot Syrien som ett brott mot FN-stadgan. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att attackerna var oacceptabla och olagliga.

Stöd från EU och Nato

Alla Nato-länder står bakom attacken. Det beskedet gav Nato-chefen Jens Stoltenberg efter att medlemmarna under eftermiddagen suttit i sammanträde i Bryssel.

”Attacken från USA, Frankrike och Storbritannien har gjort det tydligt att den syriska regimen, tillsammans med Iran och Ryssland, inte kan fortsätta den här humana tragedin, i alla fall inte utan ett pris. EU står med våra allierade på rättvisans sida”, twittrade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk under lördagsmorgonen.

Kraftiga explosioner

Det var vid klockan 03.00, natten mot lördag, som Trump förkunnade att insatsen skulle inledas. Strax därpå kom de första rapporterna om flera kraftiga explosioner i huvudstaden Damaskus och Homs i västra Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– För en stund sedan beordrade jag amerikanska styrkor att utföra attacker mot mål som kopplas till den syriska diktatorn Bashar al-Assads anläggningar för kemiska vapen, sa USA:s president Donald Trump i ett direktsänt tv-tal.

Anfallen riktades bland annat mot forskningsanläggningar för kemvapen i Barzeh-området där de orsakade materiella skador, enligt statstelevisionen. En räd mot en militär postering i Homs, längre norrut, avleddes, vilket ledde till att tre civila skadades, skriver Reuters med hänvisning till den syriska nyhetsbyrån Sana.

Minst 100 missiler

Det brittiska försvarsdepartementet bekräftar att stridsflyg genomfört attacker mot mål väster om Homs.

Mer än 100 missiler har avfyrats mot Syrien på en gång i den USA-ledda attacken, enligt Pentagon, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den amerikanske försvarsministern, James Mattis, uppgav i ett direktsänt tv-tal att nattens flyganfall i Syrien är en enstaka attack som genomförs för att skicka ett tydligt budskap till Bashar al-Assad.

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian säger att anfallen inte var riktade mot Syriens allierade i landet och betonar att Ryssland varnades i förväg. Även USA ska ha vidtagit åtgärder för att undvika ryska militärposteringar, skriver AFP.

Syriens luftvärn aktiverat

Inga ytterligare attacker är planerade, enligt Mattis. Samtidigt tillade ministern i sitt framträdande att det kan komma att bli aktuellt med ytterligare anfall i framtiden, om inte den syriska regimen upphör att använda kemvapen.

Ryssland stödjer Syrien militärt och det ryska utrikesdepartementet uttryckte stark kritik mot attacken i ett uttalande: ”Damaskus attackeras just när Syrien fått en chans till fred”.

Syriska militären uppgav i statlig tv under natten att landets luftvärn aktiverats och att man besvarat flyganfall mot områden i och utanför Damaskus. Bland annat sköts 13 missiler ner i området Kiswah, söder om den syriska huvudstaden, enligt landets militär.

”Kemvapen ska inte normaliseras”

Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron bekräftade i var sitt uttalande att man inlett en militärinsats i Syrien tillsammans med USA.

May motiverar, i ett fyra minuter långt tal som premiärministern lagt ut på Twitter, att det inte finns något annat alternativ än att agera militärt.

– Vi kan inte tillåta att användningen av kemvapen normaliseras, sa hon i uttalandet.

I liknande ordalag motiverar Macron Frankrikes del i insatsen. Elyséepalatset twittrade under natten ut ett klipp där franskt stridsflyg lyfter på väg mot insatsen i Syrien.

10 Downing Street och Elyseepalatset meddelade på Twitter att man nu genomför ett militärt anfall i Syrien. Foto: Skärmdump Twitter

Trump vill inte bli kvar

Trump sa i sitt tal att USA inte har för avsikt att ”bli kvar” militärt i Syrien.

– När andra nationer ökar sina insatser ser vi fram emot att en dag kunna ta hem våra krigare, sa Trump.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres manar till lugn och säger att alla inblandade bör undvika åtgärder som kan eskalera konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet