Foto: TT

Trump vill se skärpta sanktioner mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd måste vara redo att skärpa sanktionerna mot Nordkorea. Det är budskapet från USA:s president Donald Trump inför ett möte med FN-ambassadörerna från säkerhetsrådets medlemmar på måndagen.

– Nordkorea är ett verkligt hot mot världen, säger Trump.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog äter i dag lunch med USA:s president Donald Trump, då denne har bjudit in säkerhetsrådets medlemsländers FN-ambassadörer till Vita huset. Skoog blir därmed en av de första svenska representanterna att möta Trump.

Inför lunchen sade Trump han vill se skärpta sanktioner mot Nordkorea. Detta efter diktaturens eskalerande spänningar kring landets robot- och kärnvapenprogram.

Nordkorea-krisen

”Ett verkligt hot mot världen”

– Status quo i Nordkorea är oacceptabelt och rådet måste vara berett att införa nya och kraftigare sanktioner mot Nordkoreas nukleära och ballistiska program, säger Trump.

– Detta är ett verkligt hot mot världen, oavsett om vi vill prata om det eller ej. Nordkorea är ett stort världsproblem som vi måste lösa till slut, fortsätter han.

LÄS MER: USA och Kina ökar sina försvarsutgifter – mest av alla

Han kallar det ”en stor besvikelse” att rådet inte lyckades agera när det gäller kemvapenattacken i Syrien nyligen.

Sverige ny medlem

FN:s säkerhetsråd har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet och fattar beslut som är bindande för FN:s medlemmar. Rådet har 15 platser varav fem är permanenta med vetorätt: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. De övriga tio platserna väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Sverige valdes i fjol in i säkerhetsrådet för 2017–2018 och rivstartade med att vara ordförande redan i januari. Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957–1958, 1975–1976 och 1997–1998.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet