Tredelad bild. Vänster: affärsman i kostym. Höger: man med ukrainsk flagga i bakgrunden. Mitten: dokumenttext.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA sätter press på Ukraina. Foto: TT/SVT

Trumps krav på mineraler i Ukraina skapar ”panik” i Kiev

Publicerad

USA:s president Donald Trump har krävt sällsynta jordartsmetaller till ett värde av 500 miljarder dollar för fortsatt stöd till Ukraina. Men dokument som tidningen The Telegraph tagit del av visar att Trumpadministrationens krav är betydligt mer omfattande.

”Ett kolonialt avtal som USA vill påtvinga Ukraina”, skriver Carl Bildt på X.

Det var i förra veckan som Donald Trump, i en intervju med Fox News, sa att han vill ha sällsynta jordartsmetaller i utbyte mot fortsatt ekonomiskt stöd. ”Och det har de i princip gått med på”, sa han.

”Oro och panik” i Kiev

Men enligt The Telegraph som tagit del av avtalförslaget omfattar det förutom mineraltillgångar även olje- och gasresurser, hamnar och annan infrastruktur. Dessutom vill man ha hälften av alla intäkter från Ukrainas mineralutvinning och förköpsrätt på alla framtida mineralexportlicenser.

Kriget i Ukraina

Enligt tidningen utgör kraven en större del av Ukrainas BNP än vad Versaillesfreden innebar för Tyskland efter första världskriget, vilket ska ha skapat ”oro och panik” i Kiev.

På X skriver Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt att USA, utan att erbjuda någon specifik hjälp, föreslår enorma resursöverföringar från Ukraina till USA och att avtalet visar på en ”flagrant exploatering”.

Stora mineraltillgångar under rysk kontroll

USA:s krav kommer bara dagar innan treårsdagen för Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt pågår i dagarna samtal mellan USA och Ryssland i Saudiarabien, där den centrala frågan är hur kriget ska avslutas.

Ukrainas stora naturresurser i form av bland annat kol, gas, olja och sällsynta jordartsmetaller beskrivs av många som en möjlig framtida räddning för att återuppbygga landet.

Men dessa är till stor del outnyttjade. Så sent som 2021 ingick Europeiska unionen och Ukraina ett strategiskt partnerskap för att locka investerare till landet. Bara månader senare inledde Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina och planerna undergrävdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet