USA:s första president George Washington ska enligt legenden ha varit en ofelbart ärlig person. Redan som sexåring ska han ha sagt till sin far att han inte kunde ljuga om att han huggit ner ett körsbärsträd.
Hela berättelsen är dock en myt. I själva verket kunde Washington visst slira på sanningen, en egenskap som han har delat med alla amerikanska presidenter. Det framhåller Eric Alterman, professor vid Brooklyn College och författare till boken ”Lying in State”.
– Presidenter har särskilt ljugit om krig och fred. Miljoner människor har dött som följd, säger Alterman i veckans avsnitt av SVT:s Utrikesbyrån.
– Harry Truman beordrade bombningen av Hiroshima. Han ljög om vem han bombade och sade att det var en militärbas, när det var en stad.
Tiotusentals felaktigheter
Men alla ljuger inte lika mycket eller på samma sätt, och sittande presidenten Donald Trump utmärker sig enligt Alterman. Genom kvantiteten, men också genom en sorts ”skamlösa” lögner där både avsändare och mottagare vet att han ljuger men ingen bryr sig.
Flera amerikanska medier har under de senaste fyra åren arbetat med att granska sanningshalten i presidentens uttalanden. The Washington Post har samlat över 20 000 påståenden yttrade fram till i juli i år, som enligt tidningen varit ”felaktiga eller vilseledande”.
Sajten Politifact har faktakollat hundratals uttalanden, varav fler än hälften bedömts vara ”felaktiga” eller helt uppåt väggarna.
För Trump-anhängare så är det ändå inte så intressant, enligt Alterman.
– De tar inte nödvändigtvis lögnerna på allvar, de gillar mest att den som ljuger är för deras ”lag”, emot personer de inte gillar.
”Titta inte på retoriken”
Det får i sin tur stöd av Larry Cuffe, borgmästare i staden Virginia i Minnesota. För honom har Trumps politik inneburit ett viktigt lyft för lokala industrier. En abstrakt debatt om sanning bryr han sig mindre om, eller vad Trump säger.
– Du kanske säger att han ljuger – han har anklagats för att ljuga men det har också många andra politiker, säger Cuffe.
– Så länge personen är effektiv och för landet framåt, så tycker jag att vi ska titta på substansen och inte retoriken.
I denna veckans utrikesbyrån är ämnet USA:s president Donald Trump och hans omdiskuterade förhållande till sanningen. Hela programmet kan du se här.