Det är en konst att inte låta sig avtrubbas när ledaren för världens rikaste land kallar afrikanska länder för ”shithole countries” (rövhål), vill utvisa haitier och salvadoraner men gärna säger sig vilja ha fler migranter från Norge. Donald Trump beskriver afroamerikaner för ”dom som vi ska hjälpa”, har lyckats förbjuda inresa från flera muslimska länder och signalerar på alla vis att han representerar sin vita väljarbas. Att inte axla rollen som hela folkets president, i ett land byggt av invandrare, fördjupar de sprickor som redan lagts i dagern.
Avslöjanden: En vardag
Det uppskruvade tonläget, rallarsvingarna och avslöjandena kring Trumps person har blivit vardag. När tidningen Wall Street Journal förra veckan rapporterade att Trump betalat en känd porrstjärna för att inte avslöja detaljer från deras relation blev det knappt rubriker.
Hans tweets visar återkommande att han befinner sig i en egen, alternativ verklighet. Washington Post har med hjälp av databaser och djupgående faktagranskningar hittat 2000 lögner eller grava överdrifter under hans första år som president.
När han till exempel påstår att ”pengarna strömmar in till Nato” efter Trumps skrämskott att upphäva artikel 5 i Natofördraget (att ett angrepp på ett Natoland är ett angrepp på alla) så är det i realiteten så att Natos medlemsländer börjar höja sina försvarsanslag till de två procent av sin BNP som Nato kräver, ett direktiv som president Obama gick ut med under sin tid och som började hörsammas redan då.
När Trump säger att han fått igenom ”den största skattereformen nånsin”, så stämmer inte det, inte heller påståendet att landets gränser låg ”vidöppna” innan Trump flyttade in i Vita Huset stämmer, Obama skärpte under sin tid gränskontrollerna rejält och fick skarp kritik av människorättsorganisationer.
Fått igenom sju vallöften
När han nu suttit ett år som president står det klart att Trump fått upp ångan, har blivit varm i kläderna och tycks börja lära sig hur Washington fungerar.
Av sina 12 viktigaste vallöften har han fått igenom sju.
1. Sätta Hillary Clinton bakom lås och bom: NEJ
2. Lämna FNs klimatavtal: JA
3. Bygga en mur mot Mexiko som Mexiko betalar: NEJ
4. Utvisa miljontals papperslösa: NEJ
5. Utse konservativ domare högsta domstolen: JA
6. Stryka miljölagar: JA
7. Flytta USA:s ambassad till Jerusalem: JA
8. Förhindra inresa från muslimska länder: JA
9. Skattesänkningar: JA
10. Skrota handelsavtal: JA
11. Avskaffa sjukvårdsreformen Obamacare: DELVIS
12. Riva upp kärnvapenavtalet med Iran: NEJ
Det första, att sätta Hillary Clinton bakom lås och bom har han övergivit eftersom han sagt att hon behöver tid att ” läka”. Att skrota Obamas sjukvårdsreform som i dag omfattar 20 miljoner medborgare, för att ersätta med ett nytt system som bygger på egenfinansiering av försäkringar har inte gått igenom i kongressen. Istället monterar Trump ned Obamacare steg för steg genom presidentdekret vilket på sikt kan få sjukvårdsreformen för landets fattigaste att kollapsa.
Trumps siffror klättrar
Donald Trump kan med rätta peka på att landets ekonomi går som tåget, börsen slår nya rekord, arbetslösheten sjunker och vanliga löntagare börjar kunna se reallöneökningar. Han tar också åt sig äran för att terrororganisationen IS förlorat striderna om ett eget kalifat i Mellanöstern. Det kan bli avgörande för hur det går i mellanårsvalet i november.
Efter att demokraterna har haft ett rejält försprång i opinionsmätningarna så har republikanerna börjat knappa in igen. Trots att över hälften av USA:s befolkning säger sig djupt ogilla Trumps presidentskap kan många vara beredda att bortse från det om man märker att den egna ekonomin blivit bättre.
Skattereformen har också visat att Trump är regeringsduglig. I mitten av december var Trumps popularitessiffror nere på 36 procent, nu visar en färsk sammanställning från institutet FiveThirtyEight som väger samman en rad mätningar att Trumps siffror klättrat upp till 40 procent.
Det enda stora orosmolnet på Trumps himmel är att den särskilde åklagaren Robert Mueller och hans utredning som undersöker rysk inblandning i amerikanska valet och om det skedde med vetskap hos president Trump och hans närmaste krets.
Skulle republikanerna i november lyckas behålla en majoritet i kongressen börjar alltmer tala för att Donald Trump har goda utsikter att väljas om till en ny fyraårsperiod nästa gång det är presidentval i USA.