Italiens premiärminister Matteo Renzi (L) och Maria Elena Boschi, minister med ansvar för konstituionella reformer. Foto: TT

Trumps skugga även över Italien

Uppdaterad
Publicerad

Det råder krisstämning på den italienska marknaden inför folkomröstningen om ändringar i landets grundlag den 4 december. Marknaden oroas för politisk turbulens, om omröstningen slutar med att premiärminister Matteo Renzis regering faller.

Räntorna på italienska statspapper har på två veckor pressats uppåt i en takt som inte har synts till sedan maj 2012, då eurokrisen rasade som värst. Tioårsräntan har i turbulensen lyft till den högsta nivån på över ett år.

Grillo i spetsen

Samtidigt faller Milanobörsen med nästan 2 procent, vilket innebär att den har tappat 22 procent hittills i år.

USA-val 2016

Marknadsoron i Italien har tilltagit sedan den amerikanska högerpopulisten Donald Trump vann presidentvalet i USA. Trumps seger har bland annat gett ett opinionslyft till de italienska vänsterpopulisterna i Femstjärnerörelsen – Movimento Cinque Stelle – med komikern Beppe Grillo i spetsen.

Grillos parti vill bland annat att Italien ska följa Storbritanniens exempel och lämna EU.

Premiärminister Renzi har i debatten inför folkomröstningen om drygt två veckor sagt att han avgår om hans sida förlorar, men har senare mjukat upp detta ultimatum. Fast i veckan uteslöt han samtidigt möjligheten att han skulle leda en italiensk teknokratregering om regeringens linje faller och landet går in i ett mer akut politiskt krisläge.

Trump orsakar politisk turbulens

Bland analytiker är det efter Trumps valseger den 8 november och brexit i somras många som befarar att populismen i EU ska skapa politisk turbulens. Först i Italien, där man tror att ett nederlag för regeringslinjen i folkomröstningen kan sluta med nyval, och sedan i parlaments- och presidentvalen i Nederländerna, Frankrike och Tyskland nästa år.

– 2017 blir ett kritiskt år för Europa, säger SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

Bergqvist ser EU:s färdplan för framtida utveckling, som ska läggas fram i mars, som en viktig vattendelare som kan bli avgörande för hur europeiska väljare ser på EU-projektet se riskerar att ge nytt bränsle åt anti-etablissemangsrörelsen.

Renzi och folkomröstningen

Matteo Renzi är ledare för Demokratiska partiet i Italien, som räknas som ett mitten-vänsterparti. Han tillträdde som premiärminister 2014 och var tidigare borgmästare i Florens.

Renzi anser att en ändring av konstitutionen är nödvändig för att kunna genomföra de reformer som krävs för att strukturera om i Italiens skuldtyngda ekonomi.

Han har bland annat föreslagit att senatens lagstiftande makt slopas, vilket skulle förenkla beslutsfattandet i landet, som i dag tenderar att kastas fram och tillbaka mellan kongressens två kamrar. Kritiker anser att reformen skulle ge premiärministern för stor makt. Men eftersom själva reformen är komplicerad och svår att förklara, har folkomröstningen också blivit till en fråga om man är för eller emot Renzi.

Kongressens två kamrar har redan sagt ja till reformen, men majoriteten var inte tillräckligt stor för att frågan inte också måste få klartecken i en folkomröstning.

(TT/Financial Times)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet