Anne Applebaum, som bland annat skriver tongivande krönikor i New York Times, tror bland annat att de populistiska partierna kommer att stärkas med Donald Trump som USA:s president.
– Jag tror det kan ha en stor påverkan. Trump och hans medarbetare har gjort stora ansträngningar för att hålla kontakt med populistledare över hela världen, sa hon i en intervju i söndagens Agenda.
Därför är det inte förvånande att den brittiske populistledaren Nigel Farrage var den förste utländske politiker som besökte Trump efter valsegern. Anne Applebaum sa att också att många av den nyvalde presidentens medarbetare uppfattar Trump som ledare för en internationell rörelse.
Tillbaka till en tidigare epok
– Det är en rörelse som inte bara är motståndare till vänstern i traditionell mening utan också till den traditionella högern.
– Det är ingen konservativ rörelse. Det är en radikal och en revolutionär rörelse som inte försöker förbättra eller förändra samhället eller dämpa hastigheten i förändringarna.
– De vill dra samhället tillbaka till en tidigare epok, till förr i tiden.
Populistpartierna kan se olika ut i olika länder men grundidén är att vrida världen tillbaka till hur man tror den var en gång i tiden, menade Anne Applebaum.
Världen för 50 år sedan
Det är inte bara som exempel som Donald Trump kommer att inspirera olika populistpartier, utan även på ett mera direkt sätt. Anne Applebaum nämnde Steven Bannon, som väntas bli Donald Trumps stabschef, när han flyttar in i Vita huset.
Brannon driver en webbsida som enligt Applebaum propagerar för vit nationalism och en vision av världen som den var för 50 år sedan.
– Han har planer på att starta en fransk och tysk sida och det finns redan en brittisk. Att Trump blivit president tror jag kommer att stärka den här rörelsen.
Västvärlden i fara
Anne Applebaum är mycket orolig för västvärldens framtid och den liberala demokratin.
– Vi måste inse att västvärlden och dess institutioner är i fara, sa hon.
Visserligen är mycket av det som Trump sagt motsägelsefullt men när det gäller Nato, den västliga försvarsalliansen, har han varit tydlig, understryker Anne Applebaum.
– Han är tveksam till värdet av Nato och han beundrar Rysslands president Vladimir Putin. Han har besökt Ryssland sedan 1980-talet och han har omfattande affärsförbindelser med landet, säger hon.
– Hans förbindelser med Ryssland är starka men förbindelserna till USA:s traditionella allierade är mycket svaga.
Stora förändringar
Anne Applebaum menar att vi måste vara beredda på stora förändringar för Europa när det gäller säkerheten.
– Vi måste planera för möjligheten att Nato, som det varit hittills med USA som garant för Europas säkerhet, snart kommer att vara över, sa hon.
Anne Applebaum menar att Europas länder nu måste börja tänka på hur de ska kunna sköta säkerheten på egen hand.
Hur ska de skydda rättsstaten, gränsernas okränkbarhet, frihandel och även relationerna de europeiska länderna sinsemellan - något som enligt Anne Applebaum i själva verket fram till nu garanterats av USA.
Herla intervjun med Anne Applebaum kan ses i kvällens Agenda klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses i efterhand här.
Debatt om populism
Hela söndagens Agenda ägnas åt följderna för europeisk politik av Trumps seger i USA.
Kommer populistpartierna i Europa gå framåt ännu mer? Har chanserna ökat för Marine Le Pen att vinna presidentvalet i Frankrike? Hotas de västliga demokratierna av en antiliberal våg? Vad kan de traditionella partierna göra för att möta utmaningen?
I programmet medverkar bland andra utrikesminister Margot Wallström (S), partiledare Jimmie Åkesson (SD) och partisekreterarna Tomas Tobé (M) och Lena Rådström Baastad (S).
Dessutom intervjuas den prisbelönta författaren och historikern Anne Applebaum som varnar för ett historiskt skifte i västvärlden.
Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.