När Donald Trump presenterade sitt omfattande tullpaket i början av april stod det klart att Kina skulle få de högsta. Efter några turer fram och tillbaka ligger USA:s tullar mot Kina i skrivande stund på 145 procent. En siffra som är långt högre än de andra tullarna mot världen. Kinas mottullar mot USA ligger på 125 procent.
Trumps handelskrig mot Kina startade dock inte 2025 utan inleddes redan under hans första mandatperiod. Svenske ekonomen Tomas Philipson jobbade då som Trumps rådgivare och förklarar i Utrikesbyrån varför man går hårt åt Kina:
– De har en helt annan typ av relation till USA jämfört med andra länder, säger han.
Han menar att de höga avgifterna på kinesiska produkter är nödvändiga för att bekämpa kommunismen och det militära hotet mot USA.
– Vi vill inte finansiera det. Och vi är inte så bekymrade över att tappa handel med Kina som vi är när det gäller andra länder.
”Stjäl från amerikanska företag”
Kina har exporterat fler varor till USA än vad de importerat, något som man nu vill ändra på. Trumps administration har baserat tullarna på ländernas handelsunderskott. En uträkning som kritiserats av flera experter.
– Kina är den mest aggressiva parten när det gäller att upprätthålla ett asymmetriskt handelsförhållande med USA, förklarar Philipson och säger att företag i USA är oroade över att Kina ”stjäl” deras uppfinningar och idéer.
Samtidigt säger Philipson att Trumps rådigare ”styrde honom i fel riktning” och att tullarna inte borde spegla handelsunderskottet.
– Det man borde ha pratat om är ojämna handelspolitiken, eftersom det är den man vill ändra på.
Se hela Utrikesbyrån: Ägd av Kina på SVT Play.