• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare, John Bolton, anser att Turkiets agerande i den svenska Natoprocessen ger skäl att överväga att utesluta Turkiet ur försvarsalliansen. Foto: SVT/AP

Trumps tidigare rådgivare: Turkiets behandling av Sverige skäl att utesluta landet ur Nato

Uppdaterad
Publicerad

John Bolton, Donald Trumps tidigare rådgivare, anser att Turkiet bör uteslutas ur Nato. Ett av skälen är landets behandling av Sverige och Finland.

– Det här är en sorts utpressning, säger han.

I USA växer kritiken mot Turkiets motstånd att godkänna Sveriges och Finlands Natoansökningar och hos flera amerikanska politiker, såväl demokrater som republikaner, börjar tålamodet med landet att tryta.

En av de politikerna är John Bolton, den förre presidenten Donald Trumps tidigare nationella rådgivare och USA:s tidigare FN-ambassadör. Han anser till och med att Turkiet bör uteslutas ur försvarsalliansen.

John Bolton pekar bland annat på Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 2017 som skäl för uteslutning.

– Köpet av luftvärnssystemet S-400 är praktiskt taget ett utträde ur Nato. Det kan samordnas med alla ryska luftvärnssystem men inte alls med Natos system, säger han i SVT:s Agenda.

”En sorts utpressning”

Ankaras ”försök att sabotera” de nordiska ländernas Natoprocesser och dess ovilja att utvidga försvarsalliansen utgör också en grund, menar han.

– Det är befängt. Jag hoppas bara att folk i båda länderna inte tappar tålamodet. Det här är en sorts utpressning. Erdogan (Turkiets president reds. anm.) beter sig likadant mot sitt eget folk så det är knappast överraskande att han beter sig så mot andra.

Men är det ens möjligt att utesluta ett medlemsland ur Nato?

– Klausulen rebus sic stantibus i internationell rätt tillåter nästan vad som helst. De kan välja om de vill vara med i Nato. Eller så kan vi upplösa Nato och ombilda det. Det finns många sätt att lösa det, säger Bolton.

Bolton: Avvakta till efter valet

USA har under en längre tid uppgetts förbereda en försäljning av det amerikanska stridsflygplanet F-16 till Turkiet. Affären beskrivs av vissa som en morot till Ankara för att godkänna Sveriges och Finlands ansökningar, men Bolton är osäker på om Erdogan låter sig blidkas.

– Personligen skulle jag inte göra någonting förrän efter valet i maj. Vi borde inte låta Erdogan dra nytta av oss politiskt, säger han.

”Hamnar i armarna på Putin”

Magnus Christiansson, lektor i krigvetenskap vid Försvarshögskolan, avfärdar Boltons idé om att utesluta Turkiet.

– Om man kastar ut turkarna skulle det innebära att de hamnar i armarna på Putin, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.