Sveriges olika vägval under pandemin har varit föremål för stor uppmärksamhet, och omvärlden följde hur de svenska dödssiffrorna tidigt steg kraftigt.
– Sverige har varit ett samtalsämne sedan mitten av mars, då sattes narrativet att Sverige sticker ut, att vi valt en annan, alternativ väg för att hantera pandemin, säger Sofia Bard, analyschef vid Svenska institutet.
Svenska institutet har följt hur bilden av Sverige utvecklats under coronapandemin. Förra veckan publicerade myndigheten en Ipsos-studie där 20 000 personer i 20 länder rankat hur väl de tycker att olika länder hanterat krisen. Sverige hamnade då på plats 15 av 50.
– 40 procent tycker att Sverige har hanterat detta bra och majoriteten av de övriga 60 procenten är neutrala. Det ser vi även i mediebilden av Sverige. Det finns ett intresse för hur det går i Sverige men det som skrivs om situationen är neutralt och beskrivande, säger Sofia Bard.
”När Trump pratar om Sverige får det genomslag”
Det land som rankades sämst i mätningen var USA, vars president Donald Trump flera gånger uttalat sig om Sveriges riktning under pandemin.
I april fick presidenten frågan på en presskonferens vad han tycker om Sveriges agerande i coronakrisen.
”Jag tror att vi hade kunnat följa den linjen. Och om vi hade gjort det tror jag att vi kanske hade haft två miljoner döda”, sade han då.
– När Donald Trump pratar om Sverige så får det ganska stort genomslag. Det är när han twittrat om Sverige som det varit mest samtal om Sverige och coronapandemin i sociala medier, säger Sofia Bard.
Förändrad bild av USA
Sofia Bard tror att det framför allt är bilden av USA som förändrats under krisen.
– Det man kan se nu när Donald Trump har gått ut och sagt att man inte stödjer WHO, att man kanske inte kommer delta i det globala projektet för att utveckla och distribuera vaccin, är att den typen av agerande kan påverka bilden av USA, säger hon.