Malin Mendel Westberg. Foto: SVT

”Trygghet inte självklart för kvinnor i Indien”

Uppdaterad
Publicerad

I Indien finns en djupt rotad syn på att kvinnor är mindre värda. Men det finns också tecken på förändring, skriver SVT:s utsända Malin Mendel Westberg.

I ett av de första reportagen jag gjorde från Indien besökte jag Tamil Nadu och vad som kallades ”killing fields of India”. Det sades att nyfödda flickor grävdes ner i åkrarna eftersom familjerna inte ville ha dem.

Här träffade jag Anakodi som då var ett år, och hennes mamma som berättade att svärföräldrarna förbjöd henne att amma, så den lilla flickan skulle svälta ihjäl. Men Anakodi skrek så högt att grannarna klagade och efter några dagar gav svärföräldrarna upp sitt mordförsök.

Våldtäkter i Indien

Vad som låter barbariskt är en krass verklighet bland många fattiga i Indien som helt enkelt inte har råd med en flicka som ska giftas bort. En pojke innebär att familjen får en hemgift och en man till hushållet som stannar kvar och försörjer familjen. En kvinna är bara en utgift, som ändå kommer att flytta till sin blivande mans familj.

För att minska kostnaden gifts därför flickorna bort så tidigt som möjligt, ibland i åtta-års-åldern. Ofta tas de då ur skolan och blir slavar i mannens familj.

Flickfoster aborteras bort

I ett annat reportage från en liten by, Andra Pradesh, träffade jag 14-åriga Suseela, som var den första någonsin i den delen av Indien som lyckades få sitt barnäktenskap upphävt. När jag träffade henne var hon tillbaka i skolan och hade blivit en idol för andra flickor i trakten.

Men det handlar inte bara om pengar. Aborter på flickfoster sker inom alla samhällsklasser, och har gjort att fördelningen mellan antal män och kvinnor är helt skev i Indien. Jag har besökt skolklasser där endast ett fåtal flickor sitter med prydliga flätor i ett hav av skränande pojkar.

Finns tecken på förändring

Det finns en djupt rotad syn på att kvinnor är mindre värda, även om de har bättre möjligheter ju högre upp i samhällshierarkin de befinner sig. Men det finns också tecken på förändring.

Allt fler kvinnor tar steget ut på arbetsmarknaden och får en inkomst, vilket genererar respekt. När de lämnar hemmet ökar också kvinnornas medvetenhet om sina rättigheter. Men det är en hård och lång kamp de har framför sig.

Säkerhet ingen självklarhet

Det är inte en slump att antalet taxibolag med kvinnliga chaufförer som enbart kör kvinnliga kunder växer så det knakar. Det är heller inte en slump att de kvinnliga chaufförerna utbildas i självförsvar.

Att känna sig säker som kvinna är inte en självklarhet i Indien, men de intensiva protester som nu sker i samband med den dödliga våldtäkten på den 23-åriga kvinnan har ökat medvetenheten och kan komma att pressa fram förändringar även om det tar tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet