Till skillnad från de andra dömda i fallet – som fått dödsdomar – kunde mannen släppas efter tre år bakom galler, eftersom han var minderårig vid tidpunkten för dådet.
Försök från kvinnoorganisationer att hindra frigvigningen lyckades inte. Mannen dömdes 2013 till tre års ungdomsvård på grund av sin låga ålder. Straffet är det hårdaste en minderårig kan dömas till i Indien. Mannen har sedan dess blivit myndig.
Inför frigvigning har flera organisationer och politiker krävt att frigivningen skjuts upp tills dess att det verkligen är säkerställt att det inte finns en risk att han begår nya brott.
Ny identitet
Enligt domstolen som fattade beslutet om frigivning så finns det inga lagliga möjligheter att hålla honominspärrad längre. Inför beskedet hade hundratals demonstranter samlats för att protestera mot beslutet. Mannen befinner sig nu på hemlig ort eftersom det finns en risk för hans säkerhet.
– Han har getts en ny identitet och hans brottsregister har strukits, säger en talesperson för polisen till AFP.
En överklagan har lämnats in till Indiens högsta domstol, som kommer att ta upp fallet under måndagen.
Fyra andra som dömdes för gruppvåldtäkten har överklagat sina dödsdomar. En femte man dog under tiden i fängelset.
Enorm uppmärksamhet
Fallet fick mycket stor uppmärksamhet världen över. Den unga läkarstuderanden hade varit på bio med en vän när hon attackerades på bussen på väg hem.
I en timme våldtog de den 23-åriga kvinnan, och våldförde sig på hennes underliv med ett järnrör. Hon misshandlades svårt, kastades sedan ut ur bussen och varefter männen försökte köra över henne med bussen. Sedan låg hon på marken, blödande och naken, i mer än en timme. Ingen stannade och hjälpte henne och hennes vän. Hon avled senare av sina skador.
Våldtäkten har kastat ljus på inställningen till kvinnor och våldtäktsoffer i Indien. Bland annat har det visat sig att polisen vid upprepade tillfällen vägrat ta emot anmälan från våldtäktsoffer, och att våldtagna kvinnor blivit utstötta i samhället, och ibland även dödade.