• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Filmen ”Indiens dotter” har bannlysts i Indien. En aktivist som trotsade förbudet att visa filmen har nu gripits. ”Alla kvinnor borde se den. Regeringen borde lyfta förbudet omedelbart”, säger en av dem som fanns i publiken. Foto: TT

Visade den förbjudna våldtäktsfilmen – greps

Uppdaterad
Publicerad

”Indiens dotter”, filmen som berättar historien om den unga kvinna som dog efter en brutal gruppvåldtäkt, har förbjudits i Indien. Men en aktivist vägrade acceptera förbudet – och nu har han gripits för att ha visat den omtalade dokumentären.

På ett upphängt lakan i en by utanför den indiska staden Agra visades den för 60 personer, filmen som skapat ramaskri över hela världen. 

”Indiens dotter” handlar om den brutala gruppvåldtäkten av den 23-åriga läkarstudenten yoti Singh, och om männen som mördade henne. Filmen har bannlysts av indiska myndigheter, men aktivisten Ketan Dixit vägrade acceptera förbudet och såg till att den visades ändå.

Våldtäkter i Indien

”De borde hängas”

En 18-årig kvinna som fanns i den lilla publiken, säger till Times of India att filmen lyckats porträttera ett synsätt som finns i det indiska samhället.

– Alla kvinnor borde se den. Regeringen borde lyfta förbudet omedelbart, säger hon.

– Våldtäktsmännen borde hängas, säger en annan kvinna.

I publiken fanns både män, kvinnor och barn. Ketan Dixit greps efter att ha visat filmen, och säger enligt Guardian att han är redo att ”möta vilka åtgärder som helst”. Han säger också att förbudet kommer att utlösa stora protester i Indien inom den närmaste framtiden.

Stoppades med tom skärm

Innehållet i filmen har väckt avsky, inte minst på grund av intervjun med en av de dömda männen, Mukesh Singh. Han säger bland annat att 23-åriga Jyoti Singh fick skylla sig själv för det som hände, kvällen den 16 december 2012.

– Hon borde inte kämpat emot under våldtäkten. Hon borde bara ha varit tyst och låta den ske. Då skulle de inte ha kastat ut henne när de var klara, säger den dömde våldtäktsmannen i intervjun.

Filmen stoppades först när den indiska kanalen NDTV skulle visa den i helgen. Under den timme dokumentären skulle visas fick tittarna istället se en tom skärm.

Regissören, brittiska Leslee Udwin, kallar de indiska myndigheternas agerande för ”ett internationellt självmord”. Till SVT:s Agenda säger hon att beskedet om förbudet kom som en chock.

– Jag gjorde den här filmen i en positiv anda, som tack för den gåva jag fått av Indien, säger hon.

”I kväll är hon vår dotter också”

Men trots bannlysningen tycks inte regeringen kunna stoppa den omtalade filmen, istället sprids den nu på nätet. Youtube har blivit ombedda att ta bort länkarna till dokumentären, men nya konton fortsätter att ladda upp den hela tiden av de många indier som flitigt använder sociala medier.

Filmen visades på måndagskvällen i USA, vid Baruch College i New York. Omkring 650 personer närvarade vid premiären, bland dem flera kända skådespelare.

Oscarsvinnaren Meryl Streep tände ljus och höll ett tal för att hedra minnet av Jyoti Singh, kvinnan vars öde nu sprids över hela världen.

– Hon var Indiens dotter, i kväll är hon vår dotter också.

Indiens dotter finns på SVT Play till den 7 april .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet