En gängvåldtäkt på en buss i Delhi 2012 ledde till en ung kvinnas död och enorma protester över hela Indien. Sedan dess har flera andra brutala våldtäkter uppmärksammats, och Indien har fått rykte som världens våldtäktsland nummer ett.
– Händelsen gav oss ett dåligt rykte, men det är inte i proportion, säger Maneka Gandhi som är kvinnominister i Indien. Hon jämför med Sverige, som hon menar har fler våldtäkter än Indien.
– Indien hör till de länder som har minst antal våldtäkter i världen. Vi har fyra våldtäkter per 100 000 kvinnor, medan Sverige har mer än 130.
Stort mörkertal i Indien
Maneka Gandhi hänvisar till statistik över antalet anmälda våldtäkter. Men enligt indiska kvinnorättsaktivister är mörkertalet stort i Indien.
Våldtäkter är ett känsligt ämne och BBC-dokumentären ”Indiens dotter” som handlar om våldtäkten i Delhi, förbjöds i Indien tidigare i år. Den omfattande uppmärksamheten i media anses ha lett till större medvetenhet bland allmänheten och fått fler indiskor att våga anmäla, och även politiken har påverkats.
– Tidigare ansågs kvinnoministeriet som det absolut minst betydelsefulla, men nu för första gången har vi fått respekt, och satt saker i rullning.
Ministern: Utbildning är viktigt
Maneka Gandhi lyfter fram skärpta lagar, fler kvinnliga poliser och kvinnojourer i varje delstat. Enligt henne är det viktiga för framtiden att utbilda flickor och se till att kvinnorna blir ekonomisk oberoende.
– Det är då kvinnorna får makt, säger Maneka Gandhi