Busschauffören Mukesh Singh i SVT-dokumentären: ”Hon borde låtit våldtäkten ske”. Foto: SVT/TT

”Flickan har större ansvar vid en våldtäkt än pojken”

Uppdaterad
Publicerad

Den brutala gruppvåldtäkten på 23-åriga Jyoti Singh ombord på en buss i Delhi i december 2012 rörde upp starka känslor världen över och särskilt i hennes hemland Indien. Dokumentärfilmen Indiens dotter som handlar om våldtäkten får inte visas i Indien, men i kväll visas den i SVT och regissören intervjuas i Agenda.

I dokumentären intervjuas bland andra en av de dömda våldtäktsmännen, bussföraren Mukesh Singh. Han säger där saker som att kvinnan inte borde ha kämpat emot och att om hon hade legat still skulle hon inte ha kommit till skada. Han ångrar sig inte utan vill tvärtom lägga en stor del av skulden för våldtäkten på kvinnan.

När det blev känt vad han sagt ledde det till stora protester i Indien. Dokumentären förbjöds av myndigheterna i Indien på begäran av polisen. Den visades på brittiska BBC den 4 mars och i kväll, på internationella kvinnodagen, visas den i SVT2, tio minuter efter Agenda.

Våldtäkter i Indien

Gruppvåldtäkten mot Jyoti Singh skedde när hon var på väg hem från bio tillsammans med en manlig vän den 16 december 2012. Hon våldtogs av flera män ombord på en buss och misshandlades med ett järnrör vilket gav svåra skador på hennes inre organ. Sedan kastades hon av bussen i farten. Hon kämpade för sitt liv i nästan två veckor innan hon dog av sina skador.

Fyra dödsdomar

I september 2013 dömdes fyra män till döden för gruppvåldtäkten. Tre av dem hade hela tiden nekat till alla anklagelser och männens försvarsadvokater sade direkt att de skulle överklaga.

En man hade dessförinnan dömts som minderårig till tre års ungdomsfängelse. En sjätte man hade tidigare hittats död i sin cell och enligt fängelset hade han hängt sig.

Dokumentären ”India’s Daughter” som handlar om gruppvåldtäkten är gjord av Leslee Udwin, som i kväll intervjuas i Agenda av Anna Hedenmo.

Röster ur filmen

Agenda visar ett utdrag ur filmen i samband med intervjun. Här följer en utskrift av vad de intervjuade säger i utdraget. Det inleds med bussföraren Mukesh. Även Jyoti Sings mamma Asha Singh och två av de dömda männens advokater medverkar.

Mukesh: ”Man kan inte klappa i händerna med en hand. Det krävs två händer. En fin flicka är inte ute på stan klockan nio på kvällen. Flickan har större ansvar vid en våldtäkt än pojken.”

Asha Singh, mamma till den dödade Jyoti: ”När det sker ett brott, får flickorna alltid skulden. ”Hon borde inte ha varit ute!” Det är pojkarna som borde få skulden. De borde inte bete sig som de gör.”

Mukesh: ”Jag körde bussen under de 20 minuter som allting pågick. Först släckte de ljuset. Min bror var pådrivande. De slog killen, som gömde sig mellan sätena. Tjejen skrek ”hjälp hjälp!”. Min bror sa: ”Stanna inte bussen”. De slog henne och drog med henne längst bak. Sedan turades de om. (...) Någon stack in handen i henne och drog ut något långt. Det var hennes tarmar. Han sa: 'Hon är död, släng ut henne.'”

Advokaten: Hon ska inte gå ut

De dömda männens försvarsadvokater visar i dokumentären stor förståelse för gärningsmännen och för uppfattningen att kvinnor som är ute om kvällarna har sig själva att skylla om något händer dem.

ML Sharma, försvarsadvokat till en av de dömda männen: ”I vårt samhälle får flickor inte gå ut efter halv sju, halv åtta eller halv nio på kvällen med främmande personer.”

AP Singh, försvarsadvokat: ”Om det är väldigt viktigt, får hon gå ut. Men då måste hon ha sällskap av en familjemedlem. Hon ska inte vara ute på kvällen tillsammans med sin pojkvän.”

ML Sharma: ”Vi har den bästa kulturen. Här finns inte plats för kvinnor.”

En nyhetsuppläsare på indiska tv-nyheter berättar om domarna mot våldtäktsmännen: ”Klockan 14.30 i dag dömdes Mukesh Singh, Akshay Thakur, Vinay Sharma och Pawan Gupta till döden.”

”När de våldtar, kommer de att döda”

Mukesh: ”Dödsstraff gör det ännu farligare för kvinnor. I stället för att lämna dem vid liv, som vi gjorde, kommer man att döda dem. Förut sa man: ”Lämna henne, hon säger ingenting.” Nu när de våldtar, särskilt mäktiga kriminella, kommer de att döda tjejen. Döda henne.”

Ur indiska tv-nyheter: ”Enligt domstolen var det här ett av de få brott som motiverar dödsstraff. Försvarsadvokaternas reaktion på domarna avslöjar de tankegångar som kanske är det största hindret för jämlikhet.”

AP Singh, försvarsadvokat: ”Om min dotter eller syster gjorde något före äktenskapet som innebar att hon drog vanära över sig skulle jag ta med henne till min gård och inför hela familjen skulle jag hälla bensin över henne och tända på.” ”Det är min åsikt – den står jag för.”

Satendra, vän till Jyoti: ”Förändras verkligen samhället om man gör sig av med ett monster? Nej. Människorna i det här landet måste förändra sitt sätt att tänka.”

Agenda söndagen 8 mars kl 21.15 i SVT2. Intervju med Leslee Udwin, som gjort dokumentären India's Daughter.

Hela filmen sänds kl 22.10 i SVT2. Mer om filmen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet