• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Besökare vid Nagasaki Peace Park, i den norra delen av ön Kyushu, hukar efter beskedet om en förväntad tsunami. Inga påtagliga skador har hittills registrerats. Foto: Kyodo News/AP/TT

Mindre tsunami i södra Japan efter jordbävning

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning med preliminär magnitud på 7,1 har registrerats i havet nära Japans kust. Som en följd av detta slog mindre flodvågor in över landets sydliga regioner på torsdagen, uppger Japans meteorologiska institut.

Flodvågor nådde kusten vid sydvästra Miyazaki prefektur på torsdagseftermiddagen, runt 10-tiden svensk tid. Inledningsvis registrerades vågor på 20 centimeter, enligt tv-bolaget NHK WORLD-JAPAN. Det finns inga omedelbara tecken på skador, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vågorna följde på en jordbävning i Stilla havet med epicentrum strax öster om den sydliga ön Kyushu, enligt landets meteorologiska institut.

Myndigheterna utfärdade en varning till invånarna på öarna Kyushu och Shikoku om vågor på en meters höjd.

Skalvet uppgraderades tidigt från 6,9 till 7,1 på richterskalan. Dess intensitet har uppmätts till 6 på den japanska seismiska skalan från 0 till 7, rapporterar NHK WORLD-JAPAN.

Tsunamin kategoriserades inledningsvis som gul av Japans meteorologiska institut kategoriserades, snäppet under röd, vilket innebär en officiell tsunamivarning.

Alla som befinner sig i området har uppmanats att söka sig till högre höjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.