Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU och Tunisien har undertecknat ett avtal som ska hejda migrationsströmmen över Medelhavet.

Tunisien får EU-stöd för att hejda migrantström

Uppdaterad
Publicerad

EU och Tunisien har undertecknat ett avtal där Tunisien ska få omfattande ekonomiskt stöd i utbyte mot åtgärder för att hejda migrationsströmmen över Medelhavet.

Avtalet undertecknades i Tunis av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Tunisiens president Kais Saied.

”Vi behöver mer än någonsin ett effektivt samarbete, sade von der Leyen i ett uttalande. Hon gav som exempel insatser mot ”nätverk av smugglare och människohandlare” och ”sök- och räddningsoperationer”.

Tunisien och Libyen är avreseland för det stora flertalet av de migranter som varje år gör den riskfyllda resan över Medelhavet. Tidigare har EU slutit avtal med Libyen om att den libyska kustbevakningen tar över ansvaret för patrullering av Medelhavet i utbyte mot ekonomiskt stöd från EU.

Tunisien vanligaste avreseland

Reuters rapporterar att över 75 000 migranter som kommit båtvägen över Medelhavet gått i land i Italien i år jämfört med knappt 32 000 samma period ifjol. Över hälften av båtarna i år ska ha kommit från Tunisien. De senaste månaderna har tusentals afrikanska migranter samlats i den tunisiska hamnstaden Sfax för att ta sig till Europa. Samtidigt har Tunisiens president Kais Saied gått till hård attack mot migranter från söder om Sahara och rapporterna om hur de nu utsätts för diskriminering i landet är många.

Ursula von der Leyen besökte i juni Tunisien tillsammans med Italiens och Nederländernas premiärministrar. Syftet med resan var att försöka hjälpa Tunisien ekonomiskt och även att minska flödet av migranter som kommer via Tunisien till Europa.

Efteråt sade von der Leyen att EU är redo att erbjuda Tunisien ett hjälppaket som bland annat innehåller upp till 900 miljoner euro i ekonomiskt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.