På tredje försöket lyckas 17-årige Mubarak ta sig över Medelhavet.
Första gången tappar hans sällskap bort sig i hård sjögång och tvingas återvända till Libyen. Andra gången slits den överlastade båtens skrov sönder. Små barn och gravida kvinnor faller i vattnet.
– Tre människor dog den dagen, säger Mubarak, ursprungligen från västafrikanska Guinea, till hjälporganisationen SOS Méditerranée.
Libyens kustbevakning hittar vraket och skickar tillbaka de drygt 130 migranterna till landets fängelseliknande interneringsläger. I mars 2021, under tredje försöket att nå Europa, plockas Mubarak upp av norska räddningsfartyget Ocean Viking, chartrat av SOS Méditerranée.
Väljer död på havet
– De vi räddar är ofta inne på fjärde, femte, sjätte försöket att fly från Libyen. Historierna de berättar är horribla. ”Mellan att varje dag dö mentalt i Libyen och att dö en enda gång i havet väljer jag havet”, säger de, berättar organisationens talesperson Francesco Creazzo.
Under en enda dag nyligen anlände 26 migrantbåtar till ön Lampedusa. I en anläggning byggd för 400 nyanlända trängs 3 000 människor. Under vår och sommar beräknas allt fler ge sig ut på havet.
Nödläge i Italien
Hittills i år har fler än 500 människor, varav runt 50 barn, dött på Medelhavet, enligt FN:s migrationsorgan IOM, parallellt med fler rapporter om försenade statliga räddningsinsatser och hjälporganisationer som hindras rädda liv.
Italiens högerregering har utlyst nationellt nödläge och infört lagar som många menar försvårar räddningsinsatser.
– Vårt jobb är att rädda dem. Det är inte förhandlingsbart. Sedan sex, sju år har Europa bestämt att migranter inte ska räddas, att de ska lämnas att dö i havet eller skickas tillbaka till helvetet i Libyen, säger Francesco Creazzo.
Han syftar på samarbetet som EU 2016 inledde med Libyen, i korthet innebär det att ansvaret för patrulleringen av Medelhavet ligger på Libyens kustbevakning – till stora delar med EU-pengar.
Kustbevakningen har beskyllts för att skjuta skarpt mot både migranter och räddningsfartyg. Landet anklagas för omänskliga förhållanden i flyktinglägren.